NavMenu

Radnici u Velikoj Britaniji uzimaju više bolovanja nego u celoj prošloj deceniji - Ovo su dve najčešće tegobe

Izvor: Telegraf biznis Petak, 29.09.2023. 13:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)Ilustracija
Radnici u Velikoj Britaniji trenutno uzimaju više dana bolovanja, nego u bilo kom trenutku u poslednjoj deceniji, pokazuju istraživanja.

Osoblje je, u prosjeku, uzimalo 7,8 dana bolovanja u prošloj godini, u odnosu na 5,8 pre pandemije, utvrdio je Ovlašćeni institut za kadrove i razvoj (CIPD), a piše BBC.

Trgovinska grupa je rekla da je porast "zabrinjavajuć" i za to je okrivila stres, kovid i krizu troškova života. Te okolnosti su, kažu, imale dubok uticaj na dobrobit mnogih ljudi.

Istraživanje je analiziralo stope odsustva u više od 900 organizacija, koje predstavljaju 6,5 miliona zaposlenih. Sprovela ga je zdravstvena kompanija Simplyhealth, koja pruža ambulantnu podršku.

Studija je pokazala da su manje bolesti glavni razlog za kratkotrajno odsustvovanje, praćene povredama mišićno-koštanog sistema i mentalnim zdravljem. U međuvremenu, više od trećine organizacija je takođe prijavilo da je kovid-19 i dalje značajan uzrok bolovanja.

Osoblje koje je na dugotrajnom bolovanju obično okrivljuje probleme mentalnog zdravlja za to, kao i mišićno-skeletne povrede ili kancer, moždani udar.

Promjene u radnoj kulturi, od pandemije pa do sada, zajedno sa krizom troškova života dovele su do toga da se neki zaposleni osjećaju neangažovano i pod stresom, saopštio je CIPD.

Rad od kuće, takođe, može predstavljati problem za osoblje koje je živjelo samo ili imalo ograničen društveni kontakt. Većina anketiranih organizacija nudila je bolovanje, dok je samo polovina imala strategiju za poboljšanje dobrobiti osoblja.

Međutim, CIPD je rekao da stope odsustva i dalje rastu i da poslodavci moraju učiniti više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.