NavMenu

Povjerenje najtraženija vrijednost 21. vijeka - Prodajne vještine jedan od glavnih činilaca za uspjeh preduzeća

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
U savremenom poslovanju prodajne vještine jedan su od glavnih činilaca za uspjeh preduzeća, poručio je direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG Mladen Perazić.

On je na seminaru na temu "Prodajne vještine", koji je Privredna komora nedavno organizovala u saradnji sa kompanijom Alterna International iz Beograda, kazao da je za uspješnu prodaju veoma je važno na koji ćete način predstaviti klijentu-kupcu svoj proizvod ili uslugu, što govori koliko su prodajne vještine važne za uspjeh preduzeća.

- Savremeni prodajni timovi, a samim tim i savremeni prodavac moraju biti fokusirani na potrebe klijenta - kazao je Perazić.

Prema njegovim riječima, treba stalno da radimo na poboljšanju svojih vještina prodaje i da klijenta tretiramo kao partnera i da razvijamo dugoročni poslovni odnos, te pratimo nove trendove, tehologije, strategije kako bi održali korak sa vremenom.

Darko Mirković iz kompanije Alterna, koji je bio predavač na seminaru, je tokom svog izlaganja naveo da je povjerenje najtraženija vrijednost 21. veka i da zadovoljan kupac više nije lojalan kupac.

- Zadovoljstvo je postalo minimum standarda koji je potrebno ispuniti, a lojalnost se stiče prevazilaženjem očekivanja - istakao je on.

Mirković je kazao da su kupci danas obasuti pobudama istih ili sličnih proizvoda i usluga sa svih strana i više nego ikada mogu da biraju. Razlike u cijenama su toliko male da je ljudima ponekada svejedno šta će izabrati, zato više nego ikada obraćaju pažnju na necjenovne faktore prodaje: prilagodljivost - klijentovim standardima, zahtijevima; isporuku - brzu, sigurnu, predvidivu; uslugu - ljubaznost, brzina, pouzdanost; uslove - odloženost, rate, kamata; naknadnu podršku - bezbrižno vlasništvo, te reagovanje - korisnički servis.

- Sa napretkom digitalnog pristupa paralelno raste potreba za čovjekom. Zato je vrhunska usluga danas važnija nego ikada - poručio je on.

Mirković se tokom svog predavanja osvrnuo i na stanje na crnogorskom tržištu gdje je faktor povjerenja još izražajniji.

- Privrednici se bore da ostvare svoje ciljeve i ispune svoje obaveze prema zaposlenima i državi s tim što su upravo ti zaposleni oni koji komuniciraju sa krajnjim kupcima proizvoda ili korisnicima usluga - kazao je on.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo slučajeva u kojima su privrednici obezbijedili i dobro okruženje za rad i dobar proizvod ili uslugu, međutim osoba koja komunicira sa krajnjim korisnikom nije istrenirana da to radi na izvrstan način i onda sve prethodno gubi na svojoj ljepoti i kvalitetu.

- Danas prodaja počinje kada kupac kaže DA zato što je njemu od velike važnosti kako možemo da ga tretiramo nakon što nam kaže DA - istakao je Mirković.

On navodi da je situacija veoma slična i u cijelom regionu, s tim što se zemlje koje imaju izlaz na more jako puno oslanjaju na sezonalne prihode i priliv novca od turizma. To je i prednost i slabost tih zemalja jer kada imate sezonalnost potrebno je u nekoliko mjeseci mobilisati sve prodajne resurse kako biste iskoristili potencijal sezone i obezbijedili prihode za pokrivanje troškova tokom ostatka godine. Ako to mudro ne uradite ili ako sezona "podbaci" rizici su ogromni.

- Kada imate priliku da sa kupcima ili korisnicima usluga komunicirate tokom cijele godine imate i više prilika da nešto ispravite ako nije bilo dovoljno dobro - zaključio je on.

Kako su naveli iz PKCG, Darko Mirković je priznati konsultant, motivacioni govornik i trener poslovnih vještina sa velikim praktičnim iskustvom. Kao trener, izgradio je čvrsto uvjerenje da svi možemo da oslobodimo više ličnog potencijala, ako to želimo i ako radimo na tome. Održao je preko 1.200 treninga poslovnih vještina za različite kompanije. Osnivač je kompanije Alterna International. Jedan je od prvih licenciranih trenera u Srbiji za "Struktogram - sistem obuke". Nosilac je tri internacionalne Master licence za programe koji uključuju razvoj profesionalnih i ličnih veština, Brian Tracy International, Focal point coaching & Training Excellence i Struktogram.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.