NavMenu

Šta će biti sa projektom na Luštici - Vlada traži dodatno vrijeme da izbjegne arbitražu od 34 mil EUR

Izvor: RTCG Petak, 29.09.2023. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Vlada Crne Gore zatražila je dodatno vrijeme da bi se izjasnila o ponudi kompanije Northstar da se postigne dogovor i eventualno izbjegne međunarodna arbitraža zbog neuspješnog projekta Ritz Carlton Montenegro, čija bi najmanja vrijednost bila 34 mil EUR. Vlada je objavila informaciju o kontaktima sa konzorcijumom Northstar i Eques Capital Limited obzirom na to da je najavljena tužba pred međunarodnim sudom. Kompanija Northstar obavijestila je u junu ove godine Vladu da su spremni da pregovaraju kako bi se se izbjegla arbitraža ili se eventualno dogovorio način arbitraže, ako do nje dođe.

- Ministarstvo finansija dostavilo je Vladi Crne Gore informaciju o obavještenju raskida Ugovora o dugoročnom zakupu zaključenom između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Northstar i Eques Capital Limited od 11. septembra 2009. godine na upoznavanje. Vlada Crne Gore je donijela zaključke sa sjednice od 15. septembra 2022. godine i zaduženo je Ministarstvo finansija da u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa, Agencijom za investicije Crne Gore, Ministarstvom kulture i Upravom za zaštitu kulturnih dobra, formira Operativni tim koji će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja u vezi sa ugovorom o dugoročnom zakupu zaključenom između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Northstar i Eques Capital Limited radi nastavka realizacije projekta u obostranom interesu - navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore.

Kako navode, rok od 60 dana za rješavanje pitanja u vezi sa sporom istekao je 23. septembra, a Ministarstvo finansija je predmetnoj kompaniji predložila razmatranje mogućnosti da se ovaj rok produži za minimum 60 dana, u cilju, kako se navodi, iznalaženja rješenja koje bi bilo na obostrano zadovoljstvo i odgovaralo interesima obje ugovorne strane.

- S tim u vezi, kompanija Northstar je Ministarstvu finansija dostavila dopis, u kojem je navedeno da kao znak dobre volje da se sva otvorena pitanja riješe mirnim putem - ističe se u dokumentu.

Iz Vlade su predložili da se obezbijedi dodatno vrijeme, kako bi se postigao dogovor sa investitorom. Radi pripreme pregovora, Vlada je zatražila sve informacije o ovom projekku od većeg broja institucija, ali neke nijesu još odgovorile, pa je potrebno dodatno vrijeme.

Već je održan jedan sastanak, kome su, prema navodima iz dokumenta Vlade, prisustvovali i predstavnici porodice Al Sager, koji se pominju kao investitori. Mohamed Al Sager prisustvavo je pripremnom sastanku u Vladi 2019. godine, tada opisan kao kuvajtski biznismen.

Podsjetimo, iz Akcije za socijalnu pravdu u junu ove godine upozorili su da zbog posla koji je svojevremeno ugovorila vlada DPS-a, a nove vlasti se suočile sa njegovim posljedicama, državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 mil EUR, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona, ili čak i više.

Radi se o poslu dugoročnog zakupa na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica sa obavezom izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa, koji je zaključen na jesen 2009, to jest, prije punih trinaest i po godina, a da strani zakupac, čije je stvarno vlasništvo sakriveno na of-šor zonama, nije realizovao ugovorne obaveze.

Strani zakupac bio je konzorcijum firmi Northstar iz Podgorice i Eques Capital Limited, registrovane na Kanalskim ostrvima, pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva, koje krije stvarne vlasnike.

Početkom prošle godine na adresu u Karađorđevoj ulici u Podgorici stiglo je obavještenje o kršenju ugovora o dugoročnom zakupu, u kojem se navodi da Vlada nastavlja da nanosi značajnu štetu Northstar i njegovom osnivaču u Holandiji, sa pozivanjem na bilateralni sporazum o zaštiti ulaganja između Holandije i Crne Gore.

U obavještenju se posebno potencira da Vlada priprema novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, koji ne bi dozvolio nastavak realizacije mješovitog modela hotela, a Northstar je izradio većinu tehničke dokumentacije sa ciljem izgradnje hotela upravo po mješovitom modelu poslovanja.

- Vlada nije odgovorna samo za štetu nastalu usljed kašnjenja u izgradnji infrastrukture i drugih kršenja ugovora, već i za neizvodljivost takvog cijelog projekt - navodi se u obavještenju Vladi, koje je dobila ASP.

Strani zakupac tvrdi da je vrijednost projekta 34,3 mil EUR koliko je do početka ove godine investirano, ali struktura tih ulaganja nije poznata, posebno imajući u vidu da je na lokaciji na Luštici sagrađen samo restoran, za koji se navodi da je uloženo oko dva miliona eura.

- Primjena novog zakona dovela bi do potpunog gubitka uloženih sredstava, dok bi izgubljena dobit značajno premašila ovaj iznos - ukazao je strani zakupac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.