NavMenu

Kaspersky otkriva nove korporativne phishing poruke

Izvor: Promo Petak, 29.09.2023. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Leszek Glasner/shutterstock.com)
Kompanija Kaspersky otkrila je zabrinjavajuću phishing prevaru koja, ciljajući zaposlene, predstavlja prijetnju korporativnim sistemima. Naime, zaposleni dobijaju mejl u kome se nalazi obrazac za samoevaluaciju koji "dolazi" od HR menadžera, a zapravo je maliciozan pokušaj krađe osjetljivih informacija.

U velikim kompanijama je uobičajeno da zaposleni ponekad podijele svoje mišljenje o karijernim aspiracijama, interesovanjima ili dostignućima izvan opisa svog radnog mjesta. Obično se takve diskusije odvijaju jednom godišnje tokom tkz. procjene učinka. Međutim, mnogi zaposleni žele više da komuniciraju sa menadžmentom. Kada dobiju mail koji ih poziva na samoevaluaciju, pri tome i obavezna, često ga prihvataju bez oklijevanja. Upravo je to prilika koju sajber kriminalci koriste u svojoj najnovijoj spear-phishing kampanji.

U ovoj prevari, sajber kriminalci šalju mejlove koji sadrže obrazac za samoevaluaciju, vješto oblikovane tako da izgleda kao da dolaze iz HR sektora. Međutim, u ovim obmanjujućim porukama postoje jasni znaci phishing-a.
Prvo, email adresa pošiljaoca ne odgovara firmi, što bi trebalo odmah da bude sumnjivo. Drugo, stvara se pritisak insistiranjem da svi moraju da popune obrazac do kraja dana, što je uobičajena taktika prevaranata kojom se vještački kreira osjećaj hitnosti. Kada primaoci kliknu na priloženi link, susreću se sa pitanjima koja na prvi pogled izgledaju bezopasno. Međutim, prava opasnost postaje očigledna tek u poslednja tri pitanja koja potražuju imejl adresu, šifru i potvrdu šifre.

Ovaj obmanjujući pristup zatekne žrtve nespremne, jer se osjetljive informacije potražuju tek pred kraj "anketiranja". U želji da se izbjegne detekcija, reč "šifra" je sakrivena, što prevari daje određeni nivo sofisticiranosti.

- Podstičemo zaposlene u kompanijama da budu oprezni kada primaju ovakve i slične mejlove, posebno one koji liče na komunikacije iz HR sektora. Kako bi zaštitili svoje podatke, ključno je proveriti autentičnost zatraženih zahtjeva direktno od kolega iz HR-a svoje korporacije," komentariše Roman Dedenok, stručnjak za bezbjednost kompanije Kaspersky.

Više o ovoj "spear-phishing" kampanji možete pročitati na Kaspersky Daily.

Kako biste zaštitili svoje podatke od phishing napada i krađe poverljivih informacija, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju:
• Budite oprezni pri dobijanju poruka od nepoznatih pošiljaoca: Phishing napadi često dolaze od nepoznatih ili sumnjivih pošiljaoca. Ukoliko dobijete poruku od nepoznatog korisnika ili broja, nemojte kliknuti na linkove niti davati lične informacije;
• Koristite jake šifre: Koristite drugačije šifre za sve aplikacije preko kojih razmjenjujete poruke. Izbjegavajte korišćenje iste šifre za više naloga i razmislite o korišćenju menadžera lozinki za generisanje i čuvanje jakih šifri, poput Kaspersky Password Manager;
• Provjerite autentičnost linkova: Prije nego što kliknete na bilo koji link, provjerite da li je legitiman. Prevaranti često prave lažne sajtove koji liče na prave, te je važno proveriti URL adresu pre unošenja bilo kakvih podataka za prijavu ili drugih osjetljivih informacija;
• Koristite dvofaktorsku autentifikaciju: Dodatan nivo zaštite može pomoći u sprečavanju neovlašćenog pristupa. Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju na svim aplikacijama preko kojih razmenjujete poruke, kako biste samo vi mogli da pristupite svom nalogu;
• Koristite bezbjednosna rješenja: pouzdano bezbjednosno rješenje će zaštititi vaše uređaje od raznih vrsta prijetnji. Kaspersky Premium sprečava sve vrste prevara i čuva vaše podatke bezbjednim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.