NavMenu

UPCG: Ne usvajati rješenja bez prethodnog dogovora sa privredom

Izvor: Mina Petak, 29.09.2023. 09:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Politički subjekti, bez prethodnog dogovora sa privredom, ne mogu usvajati rješenja koja donose krupne strukturne promjene i smetnja su daljim poslovnim aktivnostima realnog sektora, ocijenjeno je na sjednici Izvršnog odbora Unije poslodavaca (UPCG).

Izvršni odbor održao je sjednicu na kojoj se raspravljalo o položaju poslodavaca i ekonomsko-socijalnim perspektivama Crne Gore iz ugla aktuelne ekonomske i političke situacije u zemlji.

- Tom prilikom, ocijenjeno je da trenutna ekonomska dešavanja, praćena produženim trajanjem stanja političke nestabilnosti, predstavljaju veliko opterećenje koje stvara klimu neizvjesnosti, usporava započete procese i značajno otežava redovno poslovanje privrednih subjekata u našoj zemlji - navodi se u saopštenju.

Politička stabilnost je, kako su kazali, preduslov za kvalitetno uređenje poslovnog ambijenata koji grantuje jednake šanse, istovjetne i fer uslove poslovanja za sve privredne subjekte, donošenje podsticajnih ekonomskih politika i kvalitetnog zakonodavnog okvira, pokretanje domaćih i stranih investicija, eliminiše ili smanjuje na najmanju mjeru korupciju, nepotizam i selektivno postupanje.

- Crnogorska privreda, koja je već dugo bila suočena sa brojnim problemima, a koji su samo umnoženi nastupanjem krize izazvane pandemijom covid-19 i ratnih dešavanja u Ukrajini, svoju slabost iskazuje kroz brojne parametre, od kojih je možda i najupečatljiviji onaj koji evidentira da je u kontinuitetu skoro 50% privrednih subjekata u blokadi - dodaje se u saopštenju.

Iz navedenog razloga, Izvršni odbor UPCG poziva sve političke subjekte da sagledaju svoj doprinos postojećoj situaciji, kao i ukupne posljedice djelimičnog ili potpunog nefunkcionisanja sve tri grane vlasti, odnosno velikog broja državnih organa i institucija, te refleksiju takvog stanja na poslovanje privrednih subjekata, sigurnost radnih mjesta, socijalni status građana, ukupne ekonomske i socijalne tokove u zemlji.

- Iako svjesni značaja određenih politika i mjera preduzetih s ciljem relaksacije privrednog ambijenta, Izvršni odbor UPCG je posebno naglasio da politički subjekti, bez prethodnog dogovora sa privredom, ne mogu usvajati rješenja koja donose krupne strukturne promjene i smetnja su daljim poslovnim aktivnostima realnog sektora - navodi se u saopštenju.

Takođe, na sastanku je saopšteno da je desetina izuzetno važnih zakonskih rješenja i dalje na "čekanju", što poslodavce iz sva tri regiona i svih grana privrede stavlja u ulogu taoca čitavog sistema.

- U okolnostima aktuelne ekonomsko-političke situacije, čini se neodgovornim plasirati nepotpune informacije ili poruke koje unose dodatnu neizvjesnost i postaju predmet bilo kakvih špekulacija, proizvoljnih ocjena i zaključaka. U tom cilju, Izvršni odbor UPCG poziva da se kalkulacija, odnosno obračun po kojem je rađen program ES2, učini transparentnim i javno dostupnim, kako bi se UPCG sa istim detaljnije upoznala, a zatim i izjasnila i iznijela stav crnogorske biznis zajednice - dodaje se u saopštenju.

Od Vlade, sadašnje i buduće, i svih društvenih i političkih aktera, UPCG očekuje da najveći prioritet u radu dodijele pitanjima koja su od vitalne važnosti za razvoj Crne Gore i da ih rješavaju u kontinuitetu, kroz socijalni dijalog i saradnju socijalnih partnera - Vlade, UPCG i sindikata.

- Na to upućuju standardi i preporuke Međunarodne orgacije rada (ILO) da reprezentativne poslodavačke i radničke organizacije trebaju slobodno, aktivno i ravnopravno participirati i iznositi stavove o svim pitanjima koja su od interesa za njih i ekonomsko-socijalni položaj i perspektive njihovog članstva - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.