NavMenu

Razvijati uspješnu saradnju sa privrednicima Turske

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre odnose i uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje, poručeno je sa poslovnog foruma i bilateralnih susreta privrednika dvije zemlje koji j eodržan u Podgorici.

Kako je saopšten, forum je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Asocijacijom turskih investitora u Crnoj Gori (KTID) i Organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske KOSGEB, u okviru Evropske mreže preduzetništva.

U radu foruma učestvovali su predstavnici više od 60 kompanija, uglavnom iz sektora građevinarstva, prodaje nekretnina i trgovine, ali i iz drugih oblasti.

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović istakao je u pozdravnoj riječi da ova asocijacija podstiče razvoj saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti naših preduzeća na ino-tržištima. Stoga su za razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom vrlo značajni veoma kvalitetna saradnja Komore sa Ambasadom Turske u Crnoj Gori, Unijom privrednih komora TOBB i drugim udruženjima turskih privrednika, kao i organizovanje čestih susreta predstavnika kompanija dvije zemlje.

- Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre odnose i uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje - kazao je Radovanović.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Barış Kalkavan je istakao da je istorijsko zajedništvo naroda Crne Gore i Turske rezultiralo uspostavljanjem izuzetnih političkih odnosa i plodne saradnje u oblasti kulture, ali da to u istoj mjeri ne prate ekonomski odnosi i trgovinska razmjena.

- Crna Gora, zbog strateškog položaja i potencijala, naročito u oblasti turizma, predstavlja za nas most ka Zapadnoj Evropi i to privlači investitore. U prvom kvartalu ove godine Crna Gora je jedna od najbrže rastućih ekonomija i svaki posao koji ovdje realizujete usmjeren je na cijeli region. Ako govorimo o trgovini, zahvaljujući potpisanim sporazumima, preko ove zemlje možete doprijeti do 850 miliona ljudi. Proces pristupanja EU je takođe veoma važan za turske privrednike i potrebno je iskoristiti aktuelne prilike za investiranje - poručio je ambasador privrednicima.

Ističe cilj da robna razmjena ove godine dosegne 250 miliona, kao i da u našoj zemlji bude više turskih malih i srednjih preduzeća, čemu može doprinijeti formiranje industrijskih zona, što je tema za razgovar sa predstavnicima države.

Skup su pozdravile Meliha Aslankan i Tolga Kayasu iz Asocijacije Turskih investitora u Crnoj Gori (KTID). Oni su predstavili ovo udruženje koje od 2018 godine doprinosi razvoju ekonomske saradnje dvije države kroz blisko partnerstvo sa crnogorskim strukovnim udruženjima, NVO, lokalnim samoupravama. Turskim kompanijama su posebno ukazali na prednosti Crne Gore kao članice NATO i kandidata za članstvo u EU.

Ekonomski savjetnik u Ambasadi Turske Erdal Karaömeroğlu je istakao da je između dvije države uspostavljena potrebna infrastruktura za razvoj ekonomske saradnje, preko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, bezviznom režimu i socijalnom osiguranju. Smatra da posebno treba iskoristiti mogućnosti koje daje nedavna revizija trgovinskog sporazuma i povećati robnu razmjenu prehrambenih proizvoda.

Ekonomske potencijale dvije države prezentovali su Aleksandra Božović iz Agencije za investicije Crne Gore i Kadir Dağdeviren, EEN savjetnik, KOSGEB.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima predstavnika kompanija dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje na realizaciji konkretnih poslova.

Moderatorka poslovnog foruma bila je Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.