NavMenu

Od ponedeljka nastavak akcije "Stop inflaciji" - Više od 100 proizvoda na sniženju do 31. decembra, vrijednost korpe manja za 130 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2023. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije "Stop inflaciji" pod nazivom "Stop inflaciji 100+" koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije.

Kako je saopšteno, prethodna akcija "Stop inflaciji" koja je trajala od kraja marta do kraja juna ove godine je dala sjajne rezultate, pa su tako cijene proizvoda iz antiinflacione korpe u prosjeku bile manje za 20%, a za neke proizvode i više do 30%.

- Dodatno, došlo je do značajnog smanjenja finalnih cijena velikog broja proizvoda iz značajno više kategorija nego što je obuhvaćeno sadržajem antiinflacione korpe, a kao rezultat želje prodavaca da budu cjenovno konkurentniji i privuku potrošače, pa je stoga podsticanje konkurencije na maloprodajnom i veleprodajnom tržištu je imalo višestruke pozitivne efekte - navodi se u saopštenju.

Pored trgovačkih lanaca koji se pretežno bave prodajom robe široke potrošnje akciji su se kasnije priljučile brojne apoteke, prodavci tehničkih uređaja i telekomunikacioni operateri, a u dogovoru sa Ministarstvom su se definisali posebni uslovi i kategorije proizvoda u skladu sa specifičnostima novih prodavaca.

- Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je pristupilo kreiranju novog antiinflacionog programa pod nazivom "Stop inflaciji 100+", kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača - naveli su iz Ministartsva.

Akcija "Stop inflaciji 100+" se nastavlja po sljedećem modelu:
  • Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.
  • Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji "Stop inflacija".
  • Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.
  • Trgovac je u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid.
  • Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda.
  • Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.
Period trajanja akcije je od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine.

Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe (poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

Opšti uslovi za izbor proizvoda su da ne smije biti pri isteku roka, ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj premium proizvode.

Za sada će, od predstavnika maloprodaje u akciji "Stop inflacija 100+" učestvovati Voli, HD Laković, Merkator (Idea i Franca M marketi) Domaća trgovina (Aroma, Conto i City marketi ), Megapromet Budva, Primato Herceg Novi, te Panorama iz Mojkovca.

Takođe, u akciji će učestvovati i Cosmetics marketi (MPM kompanija).

Od dobavljača i proizvođača za sada će u akciji učestvovati Stadion, Neregelia, Mesopromet, Škorpion, Voli trade, Bar-kod, S Press+, Imlek Boka, Expo Commerce, Klikovac, Trebjesa, Ledo, Ataco, Agromont, Knjaz Miloš Montenegro, Goranović Nikšić, Podravka, Nall International, Šimšić Montmilk, Donator, MPM, Primato P, Bonesa, Šljukić, SBI Group, Gruppo Tesile, Ćatić, Falcon, MMS, D Way i HB Com.

- Naravno, pozivamo i sve ostale dobavljače, veletrgovce, proizvođače i maloprodavce da se priključe akciji i daju svoj doprinos u stabilizaciji cijena na tržištu Crne Gore i doprinesu unapređenju životnog standarda stanovništva - navode iz Ministarstva.

Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je navedena antiinflaciona korpa kompanije Voli, a slične su korpe svih ostalih koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322, 07 eura.

- Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17% i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura - pojašnjeno je.

Kao primjer sniženja nekih konkretnih proizvoda iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma izdvajaju sledeću listu:

(Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma)Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.