NavMenu

Turisti iz Švajcarske i Mađarske stižu u Crnu Goru vozovima u stilu Orijent ekspresa

Izvor: eKapija Srijeda, 27.09.2023. 15:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Simon Dux Media)Ilustracija
Turisti iz Mađarske i Švajcarske ovih dana su pristizali u Crnu Goru specijalnim vozovima organizovanim u saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore, privučeni ljepotom i spektakularnošću pruge Beograd - Bar, a posebno dionicom između Bara i Kolašina, kao i čarima putovanja vozom.

- Prepoznajući značaj i neiskorišćene potencijale željezničke rute u Crnoj Gori koja svojom atraktivnošću i brojnim turističkim znamenitostima i nacionalnim parkovima naše zemlje u njenoj neposrednoj blizini zavređuje pažnju poput poznatih željezničkih pruga u Evropi, menadžment Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica u prethodnom periodu iskazao je zainteresovanost i spremnost da inicira saradnju sa Ministarstvom kapitalnih investicija, Upravom za željeznice i drugim ključnim institucijama i inostranim partnerima sa ciljem uvođenja novih sadrdžaja u turističku ponudu Crne Gore - saopšteno je iz ovog preduzeća.

Tako su, pored njemačkih turista koji su ove sezone bili gotovo svakodnevni gosti, Turisti iz Mađarske i Švajcarske ovih dana pristizali u Crnu Goru specijalnim vozovima.

- Veliko nam je zadovoljstvo da, kao što smo u prethodnom periodu i najavljivali, sada i potvrdimo da prevoz putnika željeznicom zaista već postaje značajan dio crnogorske turističke ponude, pa su su se ovih dana na crnogorskoj pruzi po prvi put mogla vidjeti putnička kola i vagon restorani poput švajcarskog "Train Bleu" i "Prestige Continental Express", kao i "Continental Classic Express" mađarske kompanije Continental Railway Solution sa lokomotivama Željezničkog prevoza Crne Gore na čelu kompozicija - navodi se u saopštenju.

Kao rezultat intenzivne saradnje i promocije usluga kompanije, 20. septembra u Crnu Goru je ušao specijalni voz dovodeći putnike kroz osmodnevno putovanje iz Ženeve sve do Bara, a 24. septembra uslijedio je i specijalni voz iz Budimpešte do Bara.

- Retro kompozicije u stilu Orijent ekspresa sa putničkim salonima i kolima za ručavanje privlačile su pažnju na svom putovanju do Bara, a strani turisti oduševljeno su fotografisali bajkovite predjele na sjeveru Crne Gore, Most na Maloj Rijeci, kanjon Morače, Skadarsko jezero i Jadransko more. Oba voza su 26. septembra iz Bara krenula nazad ka svojim destinacijama, a u specijalnom vozu tokom vožnje na relaciji Podgorica - Kolašin - Podgorica organizovan je radni ručak sa predstavnicima Željezničkog prevoza Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za željeznicu, Montecarga, 16. februara, a domaćini su bili predstavnici kompanije Continental Railway Solution iz Mađarske, Andras Szigeti i Attila Szeplaki - stoji u saopštenju.

Andras Szigeti, generalni direktor kompanije Continental Railway Solution, poručio je da je najvažnije što su imali priliku da se sastanu sa kolegama iz željezničkog sektora i vide kako mogu da započnu razgovore o budućim idejama.

- Takođe je izuzetno dobra ideja da ovom prilikom direktno na terenu vidimo za koje vrijeme možemo da poslužimo ručak ili večeru na relaciji od Podgorice do Kolašina i nazad. Crna Gora je prilično razvijena turistička destinacija ali sa stanovišta turiste koji je ljubitelj željeznice, željeznička linija Bar - Kolašin nije poznata. Moje mišljenje je da bi vožnja posebnog voza do Kolašina mogla biti atrakcija tokom cijele godine, a željeznička pruga Bar - Kolašin bi mogla biti podjednako važna turistička destinacija kao što su Mostar ili Kotor, tako da dovodi turiste sa svih strana svijeta. Ovo je idealan jednodnevni ili poludnevni izlet kako ljeti tako i zimi, jer je priroda u kanjonima potpuno drugačija tokom svakog od godišnjih doba i uvijek pruža fantastične promjene pejzaža, a takođe i cilj je da počnemo da razgovaramo o uspostavljanju redovne željezničke veze između Budimpešte ili Bratislave do Bara - poručio je Szigeti.

Marko Bertanjoli, predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore izrazio je nadu da je ovaj događaj početak jedne veoma dobre i uspješne buduće saradnje sa mađarskom željezničkom kompanijom.

- Ono što je zaista važno za naše društvo, mada ništa manje i za razvoj turizma Crne Gore, jeste da smo ova četiri dana Mađarima pokazali da možemo i uprkos svim situacijama sa kojima se suočavamo biti kredibilan partner. Posebno nas raduje njihova zainteresovanost da već od proljeća 2024. bude redovna jednosedmična linija na relaciji Budimpešta-Bar - kazao je Bertanjoli.

Prema njegovim riječima, ove posjete su došle u samom finišu turističke sezone koja je za preduzeće bila izazovna, ali opet uspješna.

- To možemo vidjeti i po današnjem događaju. Da i brojke govore same za sebe, to možemo vidjeti u segmentima broja prevezenih putnika kao i ukupnog prihoda gdje evidentno bilježimo rast u odnosu na prethodne godine. Ono što je naš cilj u narednom periodu jeste da sredstva koja su nam odobrena kroz kreditni aranžman sa Eurofimom, kao i dio prihoda koji smo ostvarili kroz poslovanje, uložimo u remont postojećih i kupovinu polovnih voznih sredstava, a sve sa ciljem da što bolje dočekamo kako zimsku tako i sljedeću ljetnju sezonu - zaključio je Marko Bertanjoli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Finansije

Brković tvrdi da ima sredstva da vrati dug Vektra Boke

Predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odlučivaće o izuzeću sudije Nemanje Popovića iz postupka u kojem Uprava prihoda i carina (UPC) traži uvođenje stečaj u firmu Vektra Boka u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Zahtjev za izuzeće Popovića, na jučerašnjem ročištu podnio je advokat Vektre Ranko Grbavac. On je kazao da je Brković obezbijedio više od 30 mil EUR preko poslovnog partnera, te da će od toga iznosa namiriti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.