NavMenu

Kako će izgledati škola u City kvartu - Predstavljamo nagrađena rješenja (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 27.09.2023. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Konkursna dokumentacija)
Na konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici pristiglo je 116 radova, a žiri je dodijelio prve ti nagrade i dva otkupa.

Prva nagrada i iznos od 18.000 EUR pripala je radu pod šifrom 96642. Autori tima iz Crne Gore i Mađarske su Mirko Popović, Žaklina Nježić i Zoltán Schrammel.

Kako se navodi u izvještaju žirija, ovo je rad koji u najvećoj mjeri donosi jednostavnost, lakoću i strukturalnost svih elemenata i primijenjenih materijala, kako u eksterijeru tako i u enterijeru, naglašavajući da je riječ o objektu koji u svojoj ideji nosi karakter specifične fleksibilnosti i transparentnosti.

- Ovaj rad je pokazao slojevit i detaljan pristup, kada je u pitanju školska arhitektura. Pozicioniranjem objekta u gornjem dijelu parcele, formirala se mogućnost jasnog definisanja javnog i privatnog prostora škole, što ima veliki značaj kada su u pitanju sigurnost djece, preglednost aktivnosti, kao i nesmetan, kontrolisan pristup eksternih posjetilaca. Ovom prilikom je generisan kvalitetan ulazni plato, adekvatan da prihvati veliki broj djece, usmjeren ka jednom od budućih, frenkventnijih pravaca - navedeno je.

Urbanistička postavka obrazovnog trakta, povučenog ka dvorištu, a smještenog na proširenom postamentu prizemlja, dala je reakciju na kontekst, a istovremeno sa druge strane omogućila decentnu i veoma smislenu prostornu razigranost.

- Ovom prilikom su matične učionice smještene u mirnijoj zoni i usmjerene ka dvorištu škole, dok je navedeno povlačenje omogućilo da su i ostali prostori, poput multifunkcionalnih hodnika i vanjskih terasa, distancirani od buduće saobraćajnice i time adekvatni, da bez ometanja, odgovore različitim scenarijima prenošenja i usvajanja znanja - navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Stručni članovi žirija konstatovali su da je prvonagrađeni konkursni rad potrebno korigovati prema preporukama u roku od 20 dana od dana objavljivanja rezultata konkursa i dostaviti korigovano idejno
rješenje.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Konkursna dokumentacija)
Drugu nagradu u iznosu od 11.000 EUR dobio je rad pod šifrom 02307, a autoski tim iz Argentine čine Martin Benavidez, Manuela Garcia, Stefania Casarin, Emanuel Polito, Rui Furtado, Paulo Gonçalves Silva, Raul Serafim i Carlos Almeida. Saradnici na projektu su Facundo Rasch, Gabriela Zabala, Giovanni Pemintel, Juan Pablo Porco, Mateo Goyeneche Faya, Camila Giuffrida.

- Drugonagrađeni rad razvija paralelno tri koncepcijske linije tematizujući savremenost pedagoškog obrazovanja, kapacitet angažovanja arhitekture u kontekstu gradske strukture i neophodnost implementiranja novih strategija ekologije i održivosti direktno i kao model i estetiku arhitektonskog projektovanja - naveli su članovi žirija.

U izvještaju stoji da je žiri prepoznao veoma kvalitetnu slojevitost projekta koja je na svim nivoima ostvarila visok projektantski nivo.

- Racionalan, logičan program, fleksibilnost i mobilnost enterijera, integracija spoljašnjeg i unutrašenjeg prostora i na kraju estetika kojom se nastoji da se doslijedno i konzistentno podrže svi zadati elementi, ovaj projekat je žiri prepoznao kao jedan od najinovativnijih i najsmjelijih rješenja - navedeno je.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Konkursna dokumentacija)
Crnogorski biro OOUR i rad pod šifrom 35837 osvojili su treću nagradu i 7.000 EUR, a autori su Marko Stjepčević, Nemanja Milićević, Danilo Drobnjak i Ksenija Rakočević.

Projekat nudi prostorno rješenje koje jednostavnom linijskom geometrijom u paralenim potezima nastoji da pruži odgovor na gotovo surov repetitivni model urbane matrice koja eliminiše bilo kakve ambijentalne vrijednosti jednog urbaniteta.

Žiri je posebno naglasio dobro vertikalno raslojavanje objekta i ovo je jedan od rijetkih radova koji otvara teme donjeg dvorišta koje pojačava integraciju spoljašnjih i unutrašnjih aktivnosti.

- Posebno projektovanje parternih ravni sa reminiscencijom na boburovsku "rampu" generiše prostorni ambijent koji dobro korespondira sa funkcijama osnovne škole, ne samo na edukativnom planu, već pruža potencijal za značajniji
urbani kontaktni sklop kao mogući integrativni element okolnog gradskog tkiva i bloka škole. Primjena boje i materijala koja integriše "postamentske" prostore prvenstveno otvorene površine i sportske sadržaje zajedno sa fiskulturnom salom, praćena specifičnim izborom zelenila, ostvaruje bogatu sliku škole primjerenu prvim ciklusima obrazovanja - navodi se u izvještaju žirija.

Otkupljena su i dva rada za iznos od po 2.000 EUR.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Konkursna dokumentacija)
Prvi je rad pod šifrom 22446 iza kojeg stoji crnogorska firma ANDU architects, a članovi tima su Goran Andrejin, Sonja Dubak, Haris Abdić, Bojana Ćulafić, Nikola Mandić i Jelena Živković.

Ovaj projekat karakteriše dobra urbanistička postavka, koja je rezultirala kompaktnošću objekta, kao i velikim, dobro iskoršćenim slobodnim površinama. Ona je takođe i rezultat detaljne analize osvijetljenosti pedagoških prostora, što je značajan faktor kada je u pitanju školska arhitektura.

- Ulazni hol ima veoma atraktivnu atmosferu, koja može obezbijediti prijatan boravak djece. Kada su u pitanju spratovi ovog objekta, uprkos atraktivnoj atmosfeti koju čine atrijumi i galerija, osnova objekta se svodi na koridore i jasne traktove učionica, što je odgovarajuće za sadašnji trenutak, ali ne nudi fleksibilnost koja može propratiti potencijalne pedagoške promjene. Niše, terase i atrijumi nude mogućnost sprovođenja nastave na otvorenom. Fasada
objekta je dobro razrađena i odgovara funkciji - ocijenili su članovi žirija.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Konkursna dokumentacija)
Na kraju, otkupljen je i rad pod šifrom 78451, a autorski tim iz Argentine čine Carlos Di Napoli, Bernardo Luna i Martin Gonzales.

Kako su obrazložili članovi žirija, u tipološkom smislu ovo nagrađeno rješenje predstavlja novinu u praksi projektovanja škola u Podgorici, jer uvodi atrijumski koncept kvadratne forme u osnovi, sa obodnim traktovima različitih namjena i spratnosti, kao i organizaciju zatvorenog školskog dvorišta u središtu prostorne kompozicije. Na taj način je značajan dio parcele ostao slobodan za sportske terene i đačke aktivnosti na otvorenom prostoru.

- Uprkos kompaktnosti školskog objekta, zbog različitih spratnih visina podužnih i poprečnih traktova, različitog ritma zatvorenog prostora i otvorenih - natkrivenih površina, ritma pune i staklene fasade, objekat u cjelini djeluje lako i prozračno, kako u odnosu na spoljašnje vizure , tako i unutar atrijumskog dvorišta - pojašnjeno je.

Dva paralelna učionička bloka su locirana na sjeveru i jugu lokacije a povezana su blokovima fiskulturne sale i pratećim - javnim sadržajima škole.

- Dodatni kvalitet ovog rješenja predstavlja izdvojeno ozelenjeno dvorište ispred južnog učioničkog trakta u prizemlju, u svrhu izvodjenja nastave na otvorenom, kao i ozelenjena krovna terasa za učenike II i III ciklusa nastave na 2. spratu učioničkog trakta na sjeveru lokacije - navodi se.

S obzirom na to da su školske aktivnosti organizovane oko centralnog školskog dvorišta, oko koga se distribuiraju funkcionalne cjeline i sadržaji, ovakvim - atrijumskim rješenjem se postigao visok nivo socijalne integracije učenika i nastavnika, kvalitet veoma poželjan u današnjem obrazovnom sistemu.

Žiri je posebno izdvojio i radove pod šiframa: 17993, 09635, 38547, 19289, 24012, 50505, 25162, 10079, 37583, 07957 i Q1893, za izuzetan kvalitet rada, trud i posvećenost, koji u velikoj mjeri doprinose razvoju institucije konkursa u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs u junu ove godine, a rok za slanje radova bio je 4. septembar.

Sva nagrađena rješenja pogledajte u galeriji.


Fotogalerija
Osnovna škola City kvart
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.