NavMenu

Internacionalni sajam knjiga od 27. septembra do 1. oktobra u Podgorici

Izvor: eKapija Utorak, 26.09.2023. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Deveti Internacionalni sajam knjiga u Podgorici održaće se od 27. septembra do 1. okotbra u Bemax areni, saopšteno je iz Glavnog grada.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je na konferenciji za medije da je misija Internacionalnog sajma knjiga od prvog dana unapređenje kulturne ponude Glavnog grada, poboljšanje uslova za rad crnogorskih izdavača i autora, ali i pospješivanje veza regionalne književne scene sa širim međunarodnim prostorom.

- U odnosu na prethodnu godinu, kada je na Sajmu bilo predstavljeno 56 izdavača, ove godine će biti zastupljeno njih 64. Sajam ima tradicionalno kvalitetnu saradnju s ambasadama Italije i Austrije, koja je rezultirala njihovim učešćem i na ovogodišnjem sajmu, te zastupljenošću italijanskih i austrijskih autora u pratećim programima. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji s italijanskom izdavačkom kućom Besa Editrice, stvorili su se preduslovi za bolju zastupljenost crnogorskih i regionalnih autoran na italijanskom tržištu, budući da je ova izdavačka kuća u proteklom period prevela niz djela istaknutih crnogorskih i regionalnih autora na italijanski jezik - kazala je Medigović.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević osvrnuo se na svoju ulogu u okviru Sajma u prethodne četiri godine, i kazao kako je program, svih godina, koncipirao spram svog čitalačkog iskustva, te da je misija bila "da se oslobodimo pomalo arhaičnih književnih manifestacija, i da Sajam učinimo mjestom živog razgovora o književnosti, određenim autorima ali i književnim fenomenima, karakterističnim za sadašnji trenutak.

- U tom smislu nam je bilo važno da dovedemo one autore i predstavimo one knjige koje izazivaju neku vrstu promjene i polemike, i koje stiču određenu vrstu popularnosti u sredinama iz kojih dolaze. Ove godine u takve knjige spada roman "Aperkat", Maje Iskre Vilotijević, ili zbirka poezije Vladimira Skočajića "Ponekad se probudiš u Beogradu" - naveo je.

Takođe, kako je kazao, ono što ga je uvijek zanimalo, jeste mogućnost da se u književnost uđe van književnih elemenata, knjigama poput, recimo, onih koje su pisane o muzici ili muzičarima, ili o sineastima ili o filmovima.

- Ove godine, u tom smislu, imamo promociju knjige o Niku Kejvu ali i promociju vrijedne monografije posvećene jednom od najvećih reditelja ex-YU prostora Živojinu Pavloviću, što umnogome doprinosi raznovrsnosti ovogodišnjeg programa. Još jedan važan segment Sajma predstavlja promocija domaćih autora - istakao je Raičević.

- Zato smo ove godine probrali nešto što spada u novu crnogorsku književnost, neke nove zanimljive glasove, koji već dobijaju priznanja i van granica Crne Gore. Takođe smo željeli da damo prostor i glasovima u književnosti, te će u tom smislu, posljednjeg dana Sajma, biti organizovan zanimljiv panel "Žene i romani - crnogorske književnice u romanesknom žanru" - dodao je.

Ovogodišnji Sajam biće svečano otvoren u srijedu, 27. septembra u 20 časova u Bemax areni i trajaće do 1. oktobra. Prateći program je i ove godine raznovrstan i veoma kvalitetan. Podgoričkoj publici će se predstaviti crnogorski autori, ali i poznata imena iz regiona i Evrope. Nakon svečanog otvaranja, u 21 čas, umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević razgovaraće s jednim od najznačajnijih regionalnih pisaca, dvostrukim dobitnikom Ninove nagrade - Draganom Velikićem.

Internacionalni sajam knjiga u Podgorici održava se svake godine u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Total dizajn Sajma uradio je Filip Đurišić, a sve informacije i detalje o ovogodišnjoj smotri knige, zainteresovana javnost moći će da pronađe na stranicama Sajma na Fejsbuku i Instagramu.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.