NavMenu

Druga godina inicijative Top Women Business Montenegro

Izvor: Mina Utorak, 26.09.2023. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Mina/CG News)
Inicijativa Top Women Business Montenegro (TWBM) doprinijela je snaženju crnogorske ženske poslovne zajednice.

- Aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena dio su procesa koji zahtijeva sistemski, horizontalan pristup i kontinuirano učešće zainteresovanih strana iz privatnog i javnog sektora - saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj je promovisano drugo izdanje TWBM.

Inicijativa je i ove godine okupila partnere iz privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnih organizacija.

Značaj TWBM-a ponovo su, kao institucionalni partneri, prepoznali Sekretarijat Savjeta za konkurentnost (SCC), Privredna komora (PKCG) i Investiciono razvojni fond (IRF), ali i NLB banka koja je drugu godinu zaredom generalni pokrovitelj inicijative, prenosi agencija CGNews.

Ljiljana Burzan Nikolić, izvršna direktorica TWBM-a i Agencije za kreativne komunikacije BI Communication, koja je lansirala inicijativu, veoma je zadovoljna što su opravdana očekivanja prošlogodišnjih partnera.

Ona je kazala da se u drugu godinu realizacije TWBM-a ulazi udruženim snagama i s uvjerenjem da je projekat doprinio snaženju crnogorske ženske poslovne zajednice.

- I ove godine pripremamo analizu strukture ženskih preduzeća, kako onih koja su u vlasništvu žena, tako i onih kojima upravljaju žene. Panel-diskusija je zakazana za 26. oktobar, do kada ćemo, vjerujemo i izaći sa najnovijim analizama, kako strukture, tako i rezultata - rekla je Burzan Nikolić.

Prema njenim riječima, ženska preduzeća koja ispunjavaju kriterijume biće rangirana, a ona sa najboljim rezultatima i nagrađena na svečanoj dodjeli TWBM Awards zakazanoj za 23. novembar.

- Sve analize, zaključci sa panela, korisne informacije o institucionalnom okviru i izvorima finansiranja ženskih preduzeća, te predstavljanja izvršnih liderki biće objavljena u TWBM23 biznis časopisu koji se dijeli na upit - kazala je Burzan Nikolić.

Ona je pozvala sve da zaprate TWBM na društvenim mrežama, ili da se jave kako bi dobili informacije o aktivnostima koje su važne za crnogorski ženski biznis, ali i cjelokupnu poslovnu zajednicu.

- Mi u PKCG prepoznajemo da nije dovoljno samo promovisati žensko preduzetništvo, ako paralelno sa tim ne mobilišemo društvene snage i ne uspostavljamo nove mogućnosti - istakla je predsjednica PKCG, Nina Drakić.

Ovakvi projekti su, prema njenim riječima, istovremeno i snažna poruka nosiocima javnih politika, kreditno-bankarskom sektoru, investitorima da obrate pažnju na projekte koji dolaze iz game ženskog preduzetništva i da u tome potraže svoj ekonomski interes, a istovremeno da potpomognu i onaj opšti, društveni.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, kazala je da već drugu godinu zaredom IRF podržava TWBM, jer afirmiše i slavi uspjehe žena u biznisu, kroz prepoznavanje rezultata najboljih preduzeća čije su vlasnice ili kojima rukovode žene, a među kojima su i klijentkinje IRF-a.

- Sva istraživanja pokazuju da veće učešće žena na pozicijama korporativnog i ekonomskog odlučivanja doprinosi rastu i većoj otpornosti ekonomija. Zato je svaki projekat koji afirmiše veće učešća žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju, ali i snažna poruka i motivacija za žene koje još uvijek čekaju svoje prilike ili nijesu dovoljno osnažene da pokrenu svoj biznis - istakla je Radović.

Prema njenim riječima u IRF-u se uvijek raduju TWBM inicijativi, imajući u vidu da ovakvi i slični projekti doprinose inkluzivnosti i snaženju ekonomije kroz jednako korišćenje svih potencijala koje kao društvo posjedujemo.

Tome su značajno doprinijele i inicijative IRF-a Ona pokreće biznis, Agenda ekonomskog osnaživanja žena do programa "Women on boards".

- Ono što "Women on boards" osnažuje kroz program razvoja liderki za pozicije korporativnog odlučivanja u Crnoj Gori, to Top Women Business Montenegro slavi kroz afirmaciju i nagrađivanje najboljih biznisa kojim upravljaju žene - ocijenila je Radović.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković je kazala da Sekretarijat razumije i promoviše ekonomsko osnaživanje žena kao ključni faktor za postizanje rodne ravnopravnosti.

- Aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena su dio procesa koji zahtijeva sistemski, horizontalan pristup i kontinuirano učešće zainteresovanih strana iz privatnog i javnog sektora - rekla je Šuković.

Ona je dodala da Sekretarijat prepoznaje značaj TWBM koji se ogleda u postavljanju relevantnih kriterijuma za vrednovanje ženskog preduzetništva, afirmaciji najboljih preduzetnica i pružanju potrebnih statističkih podataka za oblikovanje podsticajnih politika koje podržavaju žensko preduzetništvo.

- Ovaj projekat je prilika za nas iz NLB banke da doprinesemo regionu u kojem poslujemo i cjelokupnom našem društvu stavljajući u fokus žensko preduzetništvo - istakla je ekspertkinja za strateški marketing i komunikacije u NLB banci, Jelena Vujović.

Prema njenim riječima, NLB banka podržava žensko preduzetništvo kroz posebnu kreditnu liniju koja je namijenjena ženama, dok im sa druge strane daje priliku za sticanje i unapređenje znanja i vještina koje će ih ohrabriti da krenu na put preduzetništva.

- Sve projekte, inicijative i ideje koje imaju isti cilj i žele da na ovaj način daju podršku ženama u biznisu mi vidimo kao svoje partnere. Sigurna sam da ćemo i ovog puta, kroz TWBM projakat pokazati šta sve žene mogu - zaključila je Vujović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Finansije

Brković tvrdi da ima sredstva da vrati dug Vektra Boke

Predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odlučivaće o izuzeću sudije Nemanje Popovića iz postupka u kojem Uprava prihoda i carina (UPC) traži uvođenje stečaj u firmu Vektra Boka u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Zahtjev za izuzeće Popovića, na jučerašnjem ročištu podnio je advokat Vektre Ranko Grbavac. On je kazao da je Brković obezbijedio više od 30 mil EUR preko poslovnog partnera, te da će od toga iznosa namiriti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.