NavMenu

Kovačnica spremna za pokretanje proizvodnje - Željezara i dalje čeka uplatu od 6,5 mil EUR

Izvor: Dan Utorak, 26.09.2023. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Uplata Elektroprivrede (EPCG) namijenjena Željezari u iznosu od 6,5 mil EUR za početak proizvodnje i dalje je na čekanju, iako je nedavno premijer Dritan Abazović u više navrata najavljivao da će Vlada dati saglasnost kako bi se izvršila planirana transakcija.

To je za Dan potvrdio predsjednik Sindikata EPCG Željezare Ivan Vujović i istakao da se radnici nadaju da će se uplata dogoditi u predstojećem periodu, odnosno na nekoj od narednih sjednica Vlade.

- Biznis planom iz januara mjeseca predviđeno je da se opredijeli 6,5 miliona do 1. septembra za pokretanje proizvodnje u Kovačnici. Mi samo tražimo taj budžet, jer smo mi već pogon Kovačnice pripremili za pokretanje proizvodnje. Što se tiče integrisane dozvole, mi smo već krenuli u proceduru dobijanja te dozvole i možemo već pokrenuti proizvodnju čekajući istu. Trenutan broj zaposlenih po ugovoru o radu je 288 radnika. Jedan dio radnika je i pod ugovorom o djelu, mislim da ih je oko 80 - poručio je Vujović.

Vujović je istakao da se nadaju skoroj uplati ovih sredstava, te da je to predviđeno biznis planom.

- To je isključivo za investicioni program i ništa više. Što se tiče proizvodnje čelika, još čekamo mišljenja zbog evropske regulative da li je pokretanje Čeličane proizvodnja ili prerada čelika. Solarna elektrana na pogonu Vučionice je instalirana, ali samo čeka priključenje - kazao je Vujović.

Proizvodnje čelika nema još od početka rada EPCG Željezare Nikšić zvanično. Krajem februara ove godine simbolično su skinuti lanci sa radničke kapije, a nakon što je u decembru 2022. EPCG kupila Željezaru za 20 mil EUR od turske Tosjali grupe.

Takođe, ljetos je bilo informacija da bi moglo doći i do eventualnog davanja u zakup Čeličane i Kovačnice od strane EPCG. Tada su iz menadžmenta fabrike istakli da je, između ostalog, to moguće u slučaju ako se pokaže da Željezara ne može pokrenuti nevedene pogone sopstvenim snagama.

Podsjećamo, Odbor direktora kompanije EPCG Željezara Nikšić početkom seprembra izabrao je Maksima Vučinića za predsjednika odbora direktora kompanije. To je urađeno iz drugog pokušaja i nakon što je njegov protivkandidat za tu poziciju Ratko Dubljević povukao kandidaturu. Polovinom avgusta je na sjednici odbora troje članova glasalo za Vučinića, troje za Dubljevića, dok je jedan član odbora direktora bio uzdržan.

Vučinić, koji je predsjednik Radničke partije, za člana odbora direktora, a sada i za predsjednika tog tijela imenovan je umjesto Marka Perunovića koji je u junu podnio ostavku, nakon što je u javnost procurila informacija da je zloupotrijebljena biznis kartica tog preduzeća za kockanje.


Fabriku kupili nakon višemjesečnih protesta

EPCG je Željezaru kupila za 20 miliona od prethodnog vlasnika turske kompanije Toščelik, koja je prethodnih deceniju upravljala nekadašnjim privrednim gigantom. Transakcija je izvršena u dvije rate, od kojih je prva u iznosu od 15 miliona uplaćena krajem prošle, a druga od pet miliona početkom ove godine. Preuzimanju fabrike prethodili su višemjesečni protesti radnika ispred najznačajnijih institucija, kao i blokada fabričkog kruga, te brojni sastanci sa potencijalnim investitorima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.03.2024.  |  Energija

Vrijednost izvezene struje manja 85%

Spoljnotrgovinsku razmjenu u januaru karakteriše pad izvoza od gotovo 50%, što je prvenstveno posljedica drastičnog pada vrijednosti izvezene električne energije za čak 85%. Statističari su izračunali da je došlo i do značajnog smanjenja izvoza aluminijuma i boksita. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 mil EUR što je 13,8% manje u odnosu na isti period

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.