NavMenu

Crna Gora u tri ski centra investirala oko 150 mil EUR

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 25.09.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ski centar Kolašin 1600 (Foto: Shutterstock/biggunsband)Ski centar Kolašin 1600
Zbog globalnog zagrijavanja sve više ski centara se suočava sa problemom. Nedavno je još jedno skijalište u francuskom Alpima zatvoreno. Prema podacima naučnog časopisa "Prirodne klimatske promjene" procjenjuje se da će se 53% od 2.234 skijaških centara u Evropi suočiti sa sličnim problemom. Dok se žičare u Francuskoj demontiraju Crna Gora je u tri ski centra posljednjih godina uložila oko 150 mil EUR.

Sve toplije zime gase brojna skijališta u Evropi. U Crnoj Gori međutim ne prestaje se sa ulaganjima u taj vid zimske turističke ponude. Država ne štedi. Na desetine i storine miliona je već potrošeno, a do sada je završen samo jedan ski centar.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kaže da je u Kolašin uloženo oko stotinjak miliona eura, bez prateće infrastrukture i puta koji spaja regionalnim putem.

- U Žarski je do sada uložen 21 milion, ali tu još nije završen put, nije riješeno pitanje struje, bazne stanice, imovinsko-pravni odnosi su neriješeni, a za Cmiljaču su urađene žičara i staze i uloženo je oko 22 miliona - kaže Milošević.

Opravdanost ulaganja u ski centre ne bi trebalo dovoditi u pitanje, kažu u skijalištu u Kolašinu. Od otvaranja skijališta u prosjeku bilo je oko 100 skijaskih dan, što je dodaju više nego dovoljno da bude rentabilan.

Direktor Ski centra Kolašin 1600 Bojan Medenica kaže da Kolašin živi zimi od ski centra.

- Imali smo situaciju prošle godine kada je kasnio snijeg i kada je oko 50% rezervacija u hotelima i privatnom smještaju bilo otkazano. Što se tiče prethodne dvije sezone mi smo prihodovali oko milion eura i siguran sam da Kolašin 1600 ima svijetlu budućnost, jer iz godine u godinu bilježimo bolje rezultate - kaže Medenica.

Ni u Skijalištima Crne Gore, ni u Ski centru Kolašin 1600 ne strahuju da u skorije vrijeme mogu da se suoče sa problemom nedostatka snijega, ali apeluju na državu da konačno uđe u projekat izgradnje sistema za vještačno osnježavanje, koji se godinama odlaže.

- Mi raspolažemo time što imamo. Imamo visinu izlaznih stanica oko 2.000 metara. Imali smo snijega i prethodnoh sezona, ali mora se raditi na vještačkom osnježavanju, jer bez toga ne može biti rentabilan. Mi imamo i uspješne ljetnje sezone - kazao je Medenica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima. To su podaci iz Informacije o zatečenom stanju na 31. oktobar ove godine u Ministarstvu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.