NavMenu

VE Bijela u Šavniku prostiraće se na površini od 18 hektara - Predviđena izgradnja 18 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 118,80 MW

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.09.2023. 14:18
Komentari
Podeli
Pozicija vjetrogeneratora (Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)Pozicija vjetrogeneratora
Preduzeće Vjetro park Bijela će u naselju Malinsko u Šavniku graditi vjetroelektranu ukupne instalisane snage 118,80 MW. Energetski objekat gradiće se na više katastarskih parcela od kojih je dio u privatnom, a dio u vlasništvu države.

Investitor je Agenciji za zaštitu životne (EPA) sredine podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Projektant smatra da na ovom području postoji veliki potencijal za iskorišženje energije vjetra, pa je preliminarnom analizom predviđena vjetroelektrana sa 18 vjetrogeneratora, pojedinačne snage od 6,6 MW.

Na lokaciji projekta biće instalirana vjetroelektrana ukupne instalisane snage od 118,80 MW. Površina koju zahvataju samo planirani vjetrogeneratori iznosi oko 18 ha.

Ukupna površina na kojoj će biti izgrađena vjetroelektrana je 33 ha na privatnim i 63,5 ha na državnim parcelama.

- Za sve katastarske parcele koje su u privatnom vlasništvu investitor je potpisao ugovor o zakupu na period od 30 godina i na taj način riješio imovinsko-pravne odnose. Za parcele koje su u državnom vlasništvu preduzeće je nadležnom Ministarstvu predalo zahtjev za višegodišnji zakup - navedeno je u dokumentu koji je objavljen na sajtu EPA.

U okviru kompleksa vjetroelektrane Bijela na osnovu preliminarnih podataka predviđena je izgradnja 18 identičnih vjetrogeneratora koji će biti raspoređeni na precizno određenim lokacijama, ukupne instalisane snage 118,80 MW.

Površina lokacije koju će zahvatiti jedan vjetrogenerator VE Bijela iznosi oko jedan hektar, dok je raspoloživa površina znatno veća.

- Naime, u preliminarnoj analizi zauzeta površina na kojoj će se vršiti iskopi za potrebe temelja vjetrogeneratora je 100 x 100 m. Visina stuba je 115 m, a prečnik rotora je 170 m. Između vjetrogeneratora će biti saobraćajnice čija će širina biti oko 5 m. Površina prostora gdje će biti trafostanica je oko 7.000 m2. Na osnovu ovoga se dobija površina koju će zahvatati lokaliteti gdje će biti postavljeni vjetrogeneratori koja iznosi 18 ha - navedeno je u Elaboratu.

Broj radnih sati na godišnjem nivou je 2.800, kapacitivni faktor 31,90%, a predviđena ukupna godišnja proizvodnja procjenjuje se na 332.685 GWh. Predviđeno je da kod VE Bijela bude korišćen vjetrogenerator promjenjive brzine obrtanja tipa 170/6.6 MW, proizvođača Siemens Gamesa.

Podsjetimo, Vlada je nedavno usvojila urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokomuentacije za izgradnju ove vjetroelektrane. Takođe, Ministarstvo finansija raspisalo je poziv za davanje u dugoročni zakup na period od 30 godina zemljište u državnoj svojini, radi izgradnje vjetroelektrane u opštini Šavnik.

Riječ je o parcelama 1929/5 čija je površina 236.219 m2, kao i parceli 1571/3 površine 399.085 kvadrata, KO Malinsko. Ukupna površina zemljišta je, dakle, 635.304 m2, a početna cijena zakupa na godišnjem nivou iznosi 176.400 EUR.

U Elaboratu se može vidjeti da je, poredo onih koje su u privatnom vlasništvu, upravo na ovim parcelama i predviđena izgradnja VE Bijela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.