NavMenu

Prvi put potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
U Ministarstvu kapitalnih investicija po prvi put potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi, saopšteno je iz ovog resora.

Ugovor su potpisali predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica i Agim Mila, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore. Potpisivanju su prisustvovali i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije Crnogorska plovidba Slobo Pajović i AD Barska plovidba Mirsad Tršić sa saradnicima.

- Zadovoljstvo mi je i posebna čast što danas u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva kojim rukovodim, pristupam potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

On je dodao da ovim ugovorom Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uređuju, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

- Ugovorom su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi. Dakle, u ovom momentu, to su pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su, kao što vam je poznato, u većinskom vlasništvu države - naveo je Ibrahimović.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zaključivanje ovog granskog ugovora prepoznato kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020 – 2030. godine, a sve u cilju unaprjeđenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Tokom pripreme ovog Granskog kolektivnog ugovora odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju četiri broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

- Želim ovim putem da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom veoma važnom procesu i svojom posvećenošću i odgovornim odnosom doprinijeli da na zadovoljstvo svih ugovornih strana danas možemo i zvanično zaključiti ovaj Granski kolektivni ugovor. Svakako, iskazujem očekivanje kao resorni ministar da će brodarska društva na najbolji mogući način obezbijediti punu primjenu odredbi Ugovora i da ćemo na taj način zajednički doprinijeti poboljšanju radno-pravnog statusa naših pomoraca - zaključio je Ibrahimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.