NavMenu

Konferencija CPESSEC-a 21. i 22. septembra u Petrovcu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.09.2023. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Direktorska i stručna konferencija Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), na kojima će se govoriti o migracionim tokovima na tržištu rada i obrazovnim programima, biće održane u četvrtak i petak u hotelu Palas u Petrovcu.

Događaj se održava u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ).

Konferenciju će u četvrtak otvoriti vršilac dužnosti direktora ZZZ, Gzim Hajdinaga, a prisutnima će se obratiti i direktor Direktorata za pristup tržištu rada iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Mirsad Azemović, kao i predsjednik Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Slaviša Šćekić.

Tema ovogodišnje Direktorske konferencije, koja će se održati u četvrtak, je Migracioni tokovi na tržištu rada - mjere i aktivnosti u cilju zadržavanja kvalifikovane radne snage.

- Ova tema je odabrana iz razloga što se sve članice CPESSEC-a suočavaju s internom i eksternom migracijom iz ekonomskih razloga, dinamičnim regionalnim sezonskim migracionim tokovima, s migracijom visokokvalifikovanih i kvalifikovanih radnika na tržištu rada, u većoj ili manjoj mjeri - rekli su iz Zavoda.

Očekuje se da će panelisti dati kratku analizu migracionih tokova na njihovom tržištu rada, kao i preduzetih i predloženih novih mjera i aktivnosti koje mogu uveliko pomoći članovima CPESSEC-a da se na efikasniji način suoče sa ovim izazovima, u cilju optimizacije efekata migracionih tokova.

Na stručnoj konferenciji, koja se održava u petak, tema će biti Obrazovni programi, znanja, vještine i ishodi učenja – usklađenost s potrebama tržišta rada danas i u budućnosti.

- Intenzitet promjena na tržištu rada, stvaranje novih zanimanja i potreba za usavršavanjem vještina, zahtijevaju stalno unapređenje sistema formalnog i neformalnog obrazovanja. Uspjeh sadašnjeg obezbjeđivanja adekvatne radne snage poslodavcima, kao i podrška u razvojnim planovima, zavisiće od sistemskog odgovora institucija sistema, kao i od doprinosa poslodavaca - rekli su iz Zavoda.

Panelisti treba da analiziraju dosadašnju usklađenost osnovnih programa, stečenih znanja i vještina sa potrebama poslodavaca, te da razmijene iskustva o mjerama i aktivnostima javnih službi za zapošljavanje u ovom procesu.

CPESSEC je osnovan 31. maja 2007. godine potpisivanjem smjernica o radu, kao tekovina Bukureštanskog procesa.

Smjernice o radu CPESSEC-a su potpisali direktori javnih službi za zapošljavanje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Turske.

Tokom predsjedavanja Crne Gore 2013. godine, u članstvo CPESSEC-a je primljena Javna služba za zapošljavanje Mađarske, na sopstveni zahtjev.

- Države potpisnice zajedno i u saradnji sa relevantnim nacionalnim i međunarodnim institucijama, razmatraju problematiku funkcionisanja tržišta rada na nacionalnom i regionalnom nivou i identifikuju zajedničke probleme kroz razmjenu pozitivnih iskustava u primjeni odgovarajućih rješenja - kazali su iz Zavoda.

Razmjena informacija i iskustava se odvija u tri osnovne oblasti povezane sa pružanjem usluga poslodavcima, pružanjem usluga tražiocima posla i unapređenjem institucionalnih kapaciteta u oblasti tržišta rada i zapošljavanja.

Mapa : Hotel Palas Petrovac
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.