NavMenu

Svjetske kompanije zainteresovane za ulaganje u Nikšić - BIG i Lidl čekaju usvajanje planskih dokumenata za realizaciju investicija

Izvor: rtnk Ponedjeljak, 18.09.2023. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Matyas Rehak)
Opština Nikšić na današnji dan u kasi ima 7,8 mil EUR, za dvije i po godine otvoreno je skoro 4.000 rdnih mjesta, a sa radom je počela i Željezara. Stvoreni su i preduslovi da grad bude privlačan investitorima, a svoj dolazak najavile su velike kompanije poput BIG-a i Lidla. Ipak, u ovom segmentu rezultati mogu biti bolji, jer je za realizaciju ovih investicija potrebno donošenje planskih dokumenata.

To je za RTNK kazao prvi čovjek Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

- Ono čime ne mogu da budem zadovoljan u prethodnom periodu i u prethodnih godinu dana jeste to da Vlada nije donijela planski dokument za Nikšić i to nas negdje sprečava da se realizuju neke investicije koje smo mi načelno dogovorili kada je Nikšić u pitanju, a pogotovo sa velikim svjetskim kompanijama kao što su Lidl i BIG. Lidl je tu bio veoma ozbiljan, oni su već kupili zemljište na jednoj lokaciji i već traže i drugu lokaciju, dok Big čeka da se usvoji planski dokument da bi mogli da krenu u realizaciju svoje investicije. Te investicije koje sam pomenuo u nekom budućem periodu trebalo bi da donesu makar još 500 novih radnih mjesta kada je naša opština u pitanju. Ovo je i prilika da apelujemo da se tu procesi ubrzaju ne samo zbog tih investicija već i zbog toga što mnogi građevinci čekaju da počnu da rade u našem gradu kada se taj planski dokument donese što će značiti i veće prihode za našu opštinu koja je finansijski stabilna - kazao je Kovačević.

Nikšić danas slavi Dan oslobođenja, a praznik je i prilika da se sumiraju rezultati lokalne uprave između dva praznika.

- I na polju investicija i na polju novih radnih mjesta i na polju infrastrukture i što se tiče kultunih sadržaja uradilo se zaista mnogo između dva praznika - istakao je Kovačević.

Posebno je, kaže, zadovoljan, jesu nova radna mjesta u Nikšiću.

- Nova radna mjesta se vraćaju u naš grad, Nikšićani ponovo rade. Dakle, u ovom mandatu skoro 4.000 novih radnih mjesta imamo, a samo u ovoj godini smo otvorili Željezaru koju smo spasili pri kraju prethodne godine da ta radna mjesta opstanu, da se otvore neka nova radna mjest - istakao je Kovačević.

Prije dvije i po godine, podsjetio je Kovačević, Nikšić je imao 16.000 nezaposlenih,a nova lokalna uprava će se truditi da kvalitetnim projektima i investicijama omogući da se i u narednom periodu otvaraju nova radna mjesta.

Radilo se i radiće se, poručio je prvi čovjek nikšićke opštine, naglašavajući i zadovoljstvo finansijskim stanjem.

- Na današnji dan imamo 7,8 miliona eura u kasi. Prošle godine smo u tom periodu imali 5,6 miliona, a prve godine kada smo došli 18. septembra smo imali 3,8 mil EUR. Tako da i tu je evidentan napredak kada to stanje pogledamo. Sve u svemu stvaramo preuslove da možemo i dalje da radimo i uvijek ćemo raditi onoliko koliko su naše mogućnosti. Naravno, mislim da smo podigli prečku, da će u nekom narednom periodu dobro da se zasukuju rukavi da se dostigne ovo što smo mi uradili u samo 2,5 godine mandata. Tako da, eto, negdje mislim da se trenutno takmičimo sami sa sobom kao lokalna samouprava - naglasio je Kovačević.

Inače, saradnja sa Vladom Crne Gore je, rekao je Kovačević, odlična.

- U vezi svakog problema koji smo imali ili nekog predloga koji smo imali nailazili smo na otvorena vrata i mogli smo dosta toga da završimo. Mislim da je to negdje i do nas kao lokalne samouprave jer nas shavataju ozbiljno i shavataju naše inicijative ozbiljno i mislim da će to tako biti i u budućem periodu ko god bude u izvršnoj vlasti - istakao je Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Vijesti

Od ponedeljka nastavak akcije "Stop inflaciji" - Više od 100 proizvoda na sniženju do 31. decembra, vrijednost korpe manja za 130 EUR

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije "Stop inflaciji" pod nazivom "Stop inflaciji 100+" koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije. Kako je saopšteno, prethodna akcija "Stop inflaciji" koja je trajala od kraja marta do kraja juna

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.