NavMenu

DP World otvorio novi vertikalni kej u Luci Novi Sad

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 10:47
Komentari
Podeli

(Foto: DP World)
Kompanija DP World otvorila je novi vertikalni kej u Luci Novi Sad, a u njegovu izgradnju, kako je saopšteno, uložila je 8 mil EUR. Luka Novi Sad, kako se ističe u saopštenju kompanije, ima za cilj da postane prva zelena luka na Dunavu korišćenjem obnovljivih izvora energije, a otvoreni kej će učvrstiti poziciju terminala kao jedne od najvažnijih luka na vitalnom dunavskom trgovačkom putu koji teče od Njemačke do Crnog mora.

Kej dug 186 metara će ponuditi povećanje kapaciteta od pola miliona tona, što ga čini jednim od najvećih projekata unapređenja infrastrukture u luci do sada. Kej će omogućiti lakši, brži i bezbjedniji utovar svih vrsta robe, osposobiti Luku Novi Sad da bude vodeće trgovačko čvorište na Dunavu.

Ovaj najnoviji projekat unapređenja luke dio je investicije kompanije DP World od 30 mil EUR u regionu, sa ciljem da Luka Novi Sad postane jedna od najbolje funkcionalnih luka u Srbiji i na Dunavu. Sastoji se od više projekata proširenja i adaptacije, uključujući novi kej, nabavku nove opreme, silosa za žitarice kapaciteta 20.000 m3 i rekonstrukciju putničkog terminala, koji je ugostio više od 15.000 turista koji posjećuju Srbiju.

Kompanija je, kako se dodaje, fokusirana na razvoj novih tehnologija i digitalizaciju kako bi poboljšala operativnu efikasnost, dala prioritet bezbjednosti zaposlenih, pojednostavila trgovinski tok i vidljivost uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova za svoje klijente.

Klaudio Negreanu, generalni direktor DP World-a Novi Sad ocijenio je da bezbjedan i brz transport duž Dunava do luke Konstanca u Rumuniji na Crnom moru, stavlja ovu kompaniju na čelo transportnog i logističkog poslovanja u Srbiji - a ovaj novi investicioni projekat će dodatno učvrstiti njihovu poziciju kao vodeće luke na Dunavu.

- Koristimo naš multimodalni terminal kako bismo obezbijedili da hrana sa vojvođanskih polja stigne u svaki kutak planete: od njive lokalnog farmera do globalnog tržišta. Luka Novi Sad je kapija na svjetsko tržište za sve proizvođače žitarica - dodao je Negreanu.

Dunav je druga po dužini rijeka u Evropi, koja povezuje Njemačku sa Crnim morem i jedan je od najvažnijih trgovačkih puteva u regionu. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakako je u toku obilaska keja i luke da je upravo jedan od prioriteta resrornog ministarstva ulaganje u rijeke, prije svega u Dunav i Savu, ali i Tisu budući da su naše rijeke dugo bile zapostavljene.

- Radimo pristaništa, jer su nam rijeke važne. Za Novi Sad, koji leži na Dunavu, posebno je važan razvoj rječnog saobraćaja. Ova investicija u Luku je važna. Zahvalni smo kompaniji DP World Nvoi Sad na investiciji, imaće našu podršku ako žele i dalje da investiraju, da zajedno, republika, pokrajina i Grad Novi Sad pravimo od svakog mjesta u Srbiju bolje mjesto za život. DP World ima obavezu da uloži 30 mil EUR u lučku infrastrukturu i suprainfrastrukturu, do sada je kompanija već investirala 15 mil, jer su prepoznali da država ima viziju da razvija Novi Sad, grad koji će biti povezan sa drugim delovima zemlje sa tri auto-puta. Ovo što se dešava je samo dodatni kamen u mozaiku koji Novi Sad pretvara u pravi "hab" kada su u pitanju promet robe, ali i putnika - rekao je Vesić.Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je da je ovim projektom omogućeno da brodovi pristaju direktno uz nivo keja.

- Ovo je velika kapitalna investicija u našem gradu, u našoj državi, koja će u mnogome poboljšati naše privredne kapacitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Ovaj koridor postao je značajan za ekonomiju i turizam čemu doprinose dobra pozicija Novog Sada i ova snažna poljoprivredna regija - rekao je Đurić.
O DP World-u.

Kompanija DP World zapošljava više od 106.500 zaposlenih u 73 zemlje na šest kontinenata. Kako se podsjeća, ova kompanija transformiše i integriše poslovanje - luke i terminale, pomorske usluge, logistiku i tehnologiju - i ujedinjuje svoju globalnu infrastrukturu sa lokalnom ekspertizom kako bi stvorila jača, efikasnija rješenja za lanac snabdijevanja od početka do kraja. Kompanija ulaže i u inovacije - od inteligentnih sistema za isporuku do automatizovanog skladištenja, koristimo tehnologije gurajući sektor ka boljim načinima trgovine, minimizirajući poremećaje od fabrike do vrata klijenta.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Finansije

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5%

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 %, dok će naredne biti 3,7% i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora. - Predstojeći izbor nove vlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija - navodi se u novom izvještaju EBRD-a, piše portal RTCG. EBRD, kada je riječ o ovoj godini, navodi da je crnogorska ekonomija nastavila

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.