NavMenu

Novi plan EMS otkriva da Srbija može da balansira 5,8 GW vjetroelektrana i solarnih elektrana - Potražnja višestruko veća

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 10:37
Komentari
Podeli

(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Prenosni sistem Srbije trenutno može da balansira 5.800 MW varijabilnih izvora električne energije, utvrđeno je planom razvoja koji je EMS letos dostavio Agenciji za energetiku, saopštio je direktor Direkcije za razvoj EMS-a Nebojša Vučinić na jučerašnjoj konferenciji OIE Srbija 2023 održanoj u Vrdniku. To je četiri puta manje od trenutnih 24 GW zahtjeva za priključenje vjetroelektrana i solarnih elektrana na mrežu.

Vučinić je podsjetio da je izmjenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE predviđeno da se izvrši procjena trenutno raspoložive rezerve za balansiranje sistema.

- U skladu sa planom koji smo izradili i dostavili Agenciji za energetiku, kapacitet prenosnog sistema je 5.800 MW varijabilnih izvora električne energije. Konsultacije su završene krajem avgusta i sada slijedi usvajanje - najavio je Vučinić.

Prema njegovim riječima, usvajanjem Zakona o korišćenju OIE 2021. godine nastale su dramatične promjene u interesovanju investitora za vjetroelektrane i solarne elektrane. Kako je otkrio, do 30. aprila 2021. godine u obradi je bilo 4.900 MW zahtjeva vjetroelektrana i 400 MW iz solara, uz 400 MW već priključenih. Sa pet zahtjeva koliko je podnošeno prije usvajanja zakona, stiglo se na 100 zahtjeva, od kojih 70 za solar, čija je instalisana snaga 11 GW. Time je zahtijevani kapacitet vjetroelektrana i solarnih elektrana za priključenje povećan četiri puta, na preko 20 GW u poslednje dvije godine.

- Sada smo već daleko iznad 20 GW, stigli smo do 24 GW. Svakom je jasno da će biti problema ukoliko sve bude realizovano - otkrio je Vučinić dodajući da EMS u narednim godinama planira ulaganja od 900 mil EUR u prenosni sistem.

Kada su solarne elektrane u pitanju, najpopularniji je region Istočne Srbije sa 3.200 MW zahtjeva, Južnog Banata sa 2.700 MW, Bačke i Srema (1.500 MW), Sjevernog Banata (1.300 MW).

Da podsjetimo, izmjenama zakona predviđeno je da će operator sistema moći da odloži priključenje elektrana na sistem ukoliko se pokaže da nema dovoljno rezerve za balansiranje. Istovremeno, ostavljena je mogućnost investitorima da izbjegnu odlaganje priključenja, ako sami ili preko drugog učesnika na tržištu obezbijede dodatni kapacitet za balansiranje.


Podnosili zahtjeve na tuđem zemljištu

Ipak, uprkos velikom broju zahtjeva, u distributivnom sistemu je veoma malo solarnih elektrana. Direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije Predrag Matić kaže da je trenutno na distributivnom sistemu 380 proizvođača električne energije sa 260 MW instalisane snage. Prednjače mini hidroelektrane, kojih ima 162. Po broju ih prate solarne kojih ima 157, ali snaga nije ni približna, samo 23 MW.

Kako je Matić otkrio na konferenciji OIE Srbija 2023, u obradi je trenutno čak 2.506 zahtjeva instalisane snage 1,9 GW. Za 274 projekta izdata su rešenja koja podrazumevaju odobrenje za priključak, što znači da se očekuje brzo priključenje na distributivni sistem. Ali veliki broj zahtjeva svakako je problem za koji i dalje nema rješenja.

- Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, mi nemamo pravo da tražimo dokaz o vlasništvu nad zemljom, tako da su podnošeni zahtjevi na tuđim parcelama. Podnosioci time nisu rezervisali zemlju, ali jesu kapacitete. Šta sada rade, ne znam, da li kupuju negdje zemlju, ali došli smo u situaciju kao na Divljem zapadu, ko je prvi postavio zastavu, može da je drži 5-6 godina i tako blokira ozbiljne investitore - zaključio je Matić.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Finansije

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5%

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 %, dok će naredne biti 3,7% i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora. - Predstojeći izbor nove vlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija - navodi se u novom izvještaju EBRD-a, piše portal RTCG. EBRD, kada je riječ o ovoj godini, navodi da je crnogorska ekonomija nastavila

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.