NavMenu

Od imovine SRJ Crnoj Gori pripada samo 5,8%

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 18.09.2023. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Jorono)
Iako je od prestanka Socijalističke Federativne Republike Jogoslavije (SFRJ) prošlo više od tri decenije, još nije završena raspodjela imovine bivše države. Iz Ministarstva vanjskih poslova su Pobjedi saopštili da će se tek nakon što u potpunosti bude okončan postupak sukcesije imovine bivše SFRJ, Crna Gora i Srbija rješavati bilateralno podjelu imovine koja sukcesijom pripadne nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ zaključen je u Beču 2001. godine, a potpisale su ga tadašnja SRJ (u čijem su sastavu bile Srbija i Crna Gora), Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

- Sporazumom je definisano da bi zemljama sukcesorima trebalo da pripadnu približne vrijednosti i to Bosni i Hercegovini 15%, Hrvatskoj 23,5%, Makedoniji osam odsto, Sloveniji 14%, a tadašnjoj SRJ 39,5% - kazali su redakciji Pobjede iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).


Diplomatska predstavništva

Iz MVP-a navode da ovaj sporazum sadrži sedam aneksa (A - pokretna i nepokretna imovina, B - diplomatska i konzularna imovina, C - finansijska aktiva i pasiva, D - arhive, E - penzije, F - ostala prava, interesi i obaveze i G - privatna i stečena prava).

- Na diplomatska i konzularna predstavništva odnosi se aneks B, a u cilju njegovog sprovođenja, u skladu sa sporazumom, formiran je Mješoviti komitet za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, u čijem radu učestvuju ovlašćeni predstavnici država-sukcesora: Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije. Podjela imovine koja sukcesijom pripadne SRJ (odnosno Srbiji, koja ima međunarodno-pravni kontinuitet kao država sljedbenik državne zajednice Srbija i Crna Gora), između Crne Gore i Srbije rješavaće se bilateralno, nakon što u potpunosti bude okončan postupak sukcesije imovine bivše SFRJ - rekli su iz MVP-a.

Iz tog vladinog resora su naveli da je do septembra 2021. godine održano 20 sastanaka Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

- Posljednji sastanak održan je u septembru 2021. godine u Sarajevu, kada je najavljeno da će domaćin narednog, 21. sastanka Mješovitog komiteta, biti Zagreb.

Kada je u pitanju podjela finansijske imovine bivše države, ona je, kako kažu u MVP, definisana bilateralnim sporazumom iz 2006. godine, shodno kojem je Crnoj Gori pripalo 5,88%, a Srbiji 94,12%.

- Ključ za podjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza utvrđen je na osnovu učešća u bruto društvenom proizvodu SRJ u periodu od 1994. godine do -1998. godine - pojasnili su iz MVP.


Raspodjela duga

I iz Ministarstva finansija su Pobjdi saopštili da prema procentima utvrđenim aneksom C sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, koji se odnosi na podjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ, pripadajući dug Srbije i Crne Gore iznosi 38% duga SFRJ. Iz tog resora podsjetili su da je Sporazumom o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenjima finansijskih prava i obaveza između Srbije i Crne Gore potpisanog 10. juna 2006. godine utvrđen ključ za raspodjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza u srazmjeri 94,12 Srbija i 5,88% Crna Gora.

- Država Crna Gora je u prethodnom periodu izmirila svoja dugovanja prema Češkoj i Slovačkoj 2019. i 2021. godine, dok su sa Libijom i Kuvajtom pregovori o poravnanju duga u toku. Napominjemo da Ministarstvo finansija kroz godišnje izvještaje o javnom dugu redovno informiše o stanju duga po osnovu sukcesije - rekli su iz Ministarstva finansija.


Nemamo predstavnika u Komitetu za raspodjelu finansijske aktive

Iz Ministarstva finansija su ukazali da je Direktorat državnog trezora, odnosno ovo ministarstvo ranije imalo svog predstavnika u Komitetu za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz aneksa C sporazuma o pitanjima sukcesije.

- To unazad par godina nije slučaj, međutim u budućem periodu to će biti riješeno - tvrde iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.