NavMenu

Top 5 knjiga za žene koje mijenjaju svijet

Izvor: AFA Subota, 16.09.2023. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Ben White)Ilustracija
Ovo je top pet knjiga koje se bave položajem žena, mijenjaju perspektivu, inspirišu na neprestanu i jaču borbu za jednakost polova, osvješćuju i predočavaju konkretne korake neophodne za postizanje rodnog balansa u svijetu.


Nevidljive: Kako podaci kroje svijet po mjeri muškaraca - Kerolajn Krijado Peres

Žene skupo plaćaju diskriminaciju - vremenom, novcem, a nerijetko i životima. Statistika zanemaruje rod, jer muškarci su standard, a žene izuzetak. Kako savremeni svijet počiva na podacima ekonomski razvoj, zdravstvo, obrazovanje i politika, raspodjela sredstava i donošenje važnih odluka oslanjaju se na brojke u kojima žena praktično nema.

"Nevidljive" istražuje uzroke rodne nejednakosti, ispitujući život žena kod kuće, na radnom mjestu, u javnom prostoru, ljekarskoj ordinaciji i drugim okruženjima. Zasnovana na stotinama studija sprovedenih širom svijeta, napisana sa žarom, duhom i vrcavom inteligencijom, ovo je revolucionarna, nezaboravna knjiga koja će promijeniti pogled na svijet.


Neukroćena - Glenon Dojl

Žene su uvijek pod lupom. Ma koliko bile uspješne, njihov uspjeh meriće se mnogo preciznije od podjednako moćnih muškaraca, što produbljuje nesigurnost koju ni sebi ne priznajemo. Buđenje je međutim moguće, i upravo o tome iz ličnog iskustva piše Glenon Dojl koja je odlučila da zanemari očekivanja okoline.

"Neukroćena" je djelo koje oslikava mehanizme koji u patrijarhalnom društvu podrivaju žensku nesigurnost na svim životnim poljima, skrećući posebnu pažnju na one teme o kojima u javnosti i dalje ne pričamo dovoljno. Jedini način da pobjegnemo iz sistema opresije koji nas okružuje jeste da se osvijestimo po pitanju štete koju nam nanosi, a rješenje leži upravo u pažljivom slušanju onih pojedinaca koji se protiv njega bore sopstvenim snagama.


Obrazovana - Tara Vestover

Ono što je nekima normalnost, za druge je san, pa čak i u savremenom svijetu. Sloboda izbora je osnovno ljudsko pravo, a obrazovanje je ključ svega. Nažalost, i pored velikog napretka postignutog na ovom polju, veliki broj žena čak i u najprogresivnijim društvima i dalje nema priliku da se školuje.

Zbog religioznog fanatizma oca, Tara Vestover odrasla je u izolovanoj zajednici koja nije vjerovala u državne ustanove, medicinu i opismenjavanje. Uprkos svim preprekama ova žena se nije zaustavila u potrazi za znanjem. Samouka i prepuštena na milost i nemilost svijetu, a daleko od porodice koju je napustila, uspjela je da dođe do Harvarda i Kembridža gdje je magistrirala istoriju. Godine 2018. o tome je konačno napisala i knjigu.


Fine djevojke ne postaju šefovi - Lois P. Frenkel

Međunarodni bestseler prodat u više od milion primeraka o 101 nesvjesnoj grešci kojom žene sabotiraju karijeru. Radite bez prestanka, brinete da se ne ogriješite o druge, stalno se pravdate, prezate da iskažete mišljenje, tražite pomoć prijatelja prije donošenja važne odluke, nikada ne rizikujete? Ogroman broj žena poniznim ponašanjem ne samo da sputavaju već i uništavaju sopstvene karijere.

Dr Lois P. Frenkel, međunarodno priznati trener poslovnih vještina, jasno izlaže najočiglednije primjere nametnutog ponašanja koje žene stiču vaspitanjem, što predstavlja kamen spoticanja da budu uspješne u poslovnom i privatnom životu i ukazuje na to kako da eliminišemo nesvjesne greške koje nas sputavaju u razvoju.


Žene koje trče s vukovima - Klarisa Pinkola Estes

Knjiga nevjerovatnog naslova iza koga se krije isto toliko nevjerovatan sadržaj, za koju kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Vrijedan i detaljan uvid u žensku esenciju, otkriveno blago ženske psihe i intuicije. Ona je "divlja žena", otjelotvorenje ženske instinktivne prirode. Ali ona je i ugrožena vrsta.

Dr Estes u ovoj knjizi otkriva bogatstvo mitova iz različitih kultura, folklora i predanja, čak i iz sopstvenog porodičnog nasljeđa, u cilju da pomogne ženama da ponovo uspostave kontakt sa ovim snažnim, zdravim, vizionarskim atributima sopstvene instinktivne prirode i nudi pomoć u izbjegavanju grešaka koje u sazrijevanju svi pravimo. Knjiga predstavlja zanimljiv vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.