NavMenu

Zeleno svjetlo za još četiri solarne elektrane - Novi energetski objekti niču u Nikšiću i Tuzima

Izvor: eKapija Petak, 15.09.2023. 07:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Još četiri kompanije dobile su zeleno svjetlo za gradnju solarnih elektrana, a novi energetski objekti nići će u Nikšiću i Tuzima.

Investitorima su izdati i urbanističko-tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Kompanija Qair Montenegro iz Podgorice planira izgradnju solarne elektrane na lokaciji Rudine u Nikšiću.

Objekat će se graditi na više katastarskih parcela, a prema dostavljenoj studiji mjerenja sunčevog zračenja, na lokaciji postoji potencijal za izgradnju fotonaponske elektrane do 50 MWp.

Green Energy Provider, takođe iz Podgorice, gradiće elektranu u nikšićkim naseljima Muževice i Krstac. Ukupna površina lokacije je oko 108 hektara, a prema dostavljenom Elaboratu o potencijalu sunčevog zračenja koji je izradio Liming Project iz Podgorica, ukupna instalisana snaga solarnog sistema iznosi 100 MWp, odnosno 80 MW vršne snage.

I treća solarna elektrana biće izgrađena u Nikšiću, a investitor je podgorička kompanija Green Energy Investment. Ovaj energetski objekat gradiće se u naselju Šipčano II, a ukupna površina lokacije je cca 228 hektara.

Prema elaboratu koji je izradio podgorički Liming Project, instalirana snaga planirane elektrane je 195 MWp, a vršna snaga 160 MW.

Četvrta solarna elektrana gradiće se u Tuzima, a iza ovog projekta stoji kompanija Phyllon. Predviđeno je da elektrana bude izgrađena u naselju Dinoša, a solarni paneli će se prostirati na oko 15,5 hektara. Prema sprovedenim analizama, elekrana će biti ukupne instalisane aktivne snage 10 MW.

Koncept predviđa rješenja sa 3 centralna invertora sa integrisanim SN postrojenjima nominalne snage 2x3,437 MVA i 1x3,126 MVA (ukupno 10 MVA).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.