NavMenu

Enterijer stana R88 - Kako stvoriti elegantan životni prostor koji pruža predah od gradske vreve? (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.08.2023. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: re)
Projektovanje enterijera stana u centru grada ima za cilj da stvori životni prostor koji je mirna oaza za opuštanje i omogućuje beg od užurbanosti. Time se vodio studio Gušić Architecture, koji su se bavili adaptacijom stana R88. Ovu vrstu kontrasta okruženju uspostavili su elegantnim poigravanjem sa formama, materijalima i celinama, koji su u nasleđenu arhitekturu objekta uveli lakoću i toplinu savremenog stanovanja.

Unapređenjem postojeće strukture obezbeđeni su jedinstvo i fluidnost prostora tako što je proširena kružna komunikacija oko sanitarnog bloka i obogaćena odgovarajućim sadržajem. Tranformisani su delovi dnevne zone i povezane različite funkcionalne celine, dajući omaž nasleđenoj arhitekturi objekta i nekadašnjem konceptu uređenja stana.

Protočnost stana kao jedinstvene celine naglašena je nadovezivanjem pravaca, linija i materijala, čime je stvoren vizuelno uravnotežen prostor. Suptilnim transformacijama pogled korisnika vođen je kroz različite prostorne i ambijentalne celine. Stvaranju elegantnih prelaza između delova stana doprinela je i razlika u visinama plafona, po kojoj se mogu prepoznati javni i privatni prostori u enterijeru.

Skrivena vrata, kao sastavni deo zida, omogućavaju različite konfiguracije korišćenja i kretanja kroz stan, a klizni panel u zoni trpezarije dodatno čini prostor fleksibilnijim, tako da se on može koristiti u više režima spram potreba korisnika.

Poigravanjem sa tonovima i reflektujućim površinama, tokom kretanja kroz stan ambijenti se sagledavaju iz različitih uglova, čime ceo stan postaje dinamična struktura.

(Foto: Relja Ivanić)

Na mestu nekadašnje trpezarije stvorena je radna soba, čime je odgovoreno je na potrebu za radom od kuće, a ujedno i omogućeno prožimanje funkcija između dnevne sobe i kuhinje. Dizajniran je radni prostor toplog ambijenta, sa drvenim elementima i obiljem prirodne svetlosti, koji istovremeno funkcioniše kao zasebni, ali i neodvojivi deo celine stana.

U svim prostorijama korištena je ista paleta boja i materijala, pa tako i u spavaćem bloku, koji je takođe svedenog arhitektonskog izraza.

Pažljivom adaptacijom i modernizacijom postojećeg prostornog konteksta toplim tonovima, kao i mirnim i jasnim geometrijskim potezima, stvoren je elegantan životni prostor koji pruža predah od gradske vreve.

Autor fotografija je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Enterijer R88
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.