NavMenu

Dževatove lubenice sa hiljadu metara nadmorske visine - Ponos plavske Bostanijade

Izvor: RTCG Srijeda, 30.08.2023. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Lorenzo Andreotti)Ilustracija
Turistička organizacija Plav će po prvi put ove godine za turiste i građane prirediti danas neobičnu manifestaciju, pod nazivom "Bostanijada", na kojoj će predstaviti čuvenu plavsku lubenicu, jedinog proizvođača u ovom kraju, Dževata Šarkinovića.

Direktor TO Plav Eldin Feratović rekao je Portalu RTCG da je ovo jedinstvena manifestacija, kojom se pobijaju sva naučna saznanja.

- Nauka tvrdi da lubenica može da uspije do 600 metara nadmorske visine. Ova naša, kao što vidite, uspijeva na oko hiljadu. Zato ćemo danas našim turistima kojih ima još u gradu i građanima Plava i Gusinja ponuditi na degustaciju tu čuvenu lubenicu - rekao je Feratović.

Plavljanin Dževat Šarkinović, naime, već dvadeset i pet godina sasvim uspješno proizvodi lubenicu na nadmorskoj visini od 950 do 1050 metara, što je sigurno rekord ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

On je za Portal RTCG objasnio da može da proizvede maskimalne količine lubenice, ali da za potrebe Plava i Gusinja godišnje proizvodi oko trideset tona, koliko uspije i da plasira na lokalnom tržištu.

- Ova godina je bila izuzetno loša zbog vremenskih prilika, i neki čuveni regioni u Srbiji nisu uspjeli da proizvedu ni jednu. Ja sam ove godine proizveo dvadeset tona i to smatram uspjehom - kaže Šarkinović.

Ovaj čovjek kaže da plavska lubenica u normalnim vremenskim uslovima stasava za berbu oko 5. avgusta.

- To praktično znači da kada svuda lubenica počinje da prolazi, kod mene tek počinje da zrijeva. Moglo bi da izgleda kako se sada hvalim ako kažem da je posebnog kvaliteta i svojstvava, što nije teško biološki i hemijski ispitati - kazao je Šarkinović.

On kaže da na kvadrat zasad lubenice u Plavu, on dobija za jednu trećinu veći prihod od prihoda po kvadratu u Zeti ili bilo gđe u Podgorici.

"Objasniću vam nešto što možda niste znali. Optimalna temperatura za sazrijevanje lubenice je 27 ili 28 stepeni. Sve preko toga je šok za biljku i plod, i tu se dešava ubrzana vegetacija", tvrdi Šarkinović.

Ovaj čovjek objašnjava i da se šećer i aroma najbolje na polod ostvaruju noću pri temperaturama oko 13 stepeni.

- Tamo gdje se temperature noću ne spustaju ispod 25 stepeni, opet znači i slabiji kvalitet. Sve to opet znači da takva lubenica ne može dugo da stoji, dok moja lubenica u mračnom i hladnom magacinu može da stoji od 20 do 30 dana. I zato je ja imam kada je nema više nigdje na tržištu u Crnoj Gori - kaže Šarkonović.


On kaže da proizvodnju može povećati koliko god treba, i da već ima ponudu od nekih lanaca hotela na primorju.

- O tome možda počnem da razmišljam sljedeće godine. Bitno mi je za sada da zadovoljavam lokalno tržište Plava i Gusinja - kaže Šarkinović. On objašnjava da je Turistička organizacija Plav ove godine odlučila da promoviše njegovu proizvodnju lubenice, i da se rado odazvao na njihov poziv.

- Znate kako. Bostanijada znači da se više učesnika takmiči u kvalitetu i kvantitetu. Pošto sam ja jedini proizvođač, takmičiću se sam sa sobom - kaže Dževat u šali.

Njegove lubenice, na nadmorskoj visini oko hiljadu metara, dostižu veličinu i do dvadeset kilograma, i ima ih više vrsta, što nam je ilustrovao i sa nekoliko fotografija iz privatne arhive. Bavljenje proizvodnjom lubenice u Plavu za mnoge djeluje nevjerovatno, ali Dževat to uspješno radio već četvrt vijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Finansije

EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 3,5%

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 %, dok će naredne biti 3,7% i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora. - Predstojeći izbor nove vlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija - navodi se u novom izvještaju EBRD-a, piše portal RTCG. EBRD, kada je riječ o ovoj godini, navodi da je crnogorska ekonomija nastavila

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.