NavMenu

Objavljen drugi poziv za dugoročni zakup državne zemlje u Šavniku za izgradnju vjetroelektrana

Izvor: eKapija Subota, 26.08.2023. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans)Ilustracija

Ministarstvo finansija raspisalo je drugi javni poziv za davanje u dugoročni zakup na period od 30 godina zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje vjetroelektrane u opštini Šavnik.

Zemljište se daje u zakup radi projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vjetroelektrane instalisane snage 6,6 MW pojedinačno po vjetrogeneratoru.

Riječ je o parcelama 1929/5 čija je površina 236.219 m2, kao i parceli 1571/3 površine 399.085 kvadrata, KO Malinsko. Ukupna površina zemljišta je, dakle, 635.304 m2, a početna cijena zakupa na godišnjem nivou iznosi 176.400 EUR. Cijena zakupa na godišnjem nivou koriguje se za iznos odgovarajuće godišnje stope inflacije utvrđene u Crnoj Gori.

Na zemljištu koje se daje u zakup, budući investitor je u obavezi da izgradi vjetroelektranu instalisane snage 6,6 MW pojedinačno po vjetrogeneratoru.

Podsjećamo da je prvi poziv raspisan početkom avgusta a da je rok za prijave bio do 15. avgusta.

Novi rok za održavanje licitacije je 7. septembar.

Detalji drugog poziva dostupni su OVDJE.


Potencijale Šavnika za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora investitori su već prepoznali, pa su preduzeću Vjetro park Bijela nedavno izdati urbanističko-tehnički uslovi za vjetroelektranu snage do 118,80 MW.

Takođe, kompanija Sunrise Europe iz Kotora planira izgradnju solarne elektrane na katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Prema sporovedenim analizama utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane cca 220 MW (naizmjenična struja).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.03.2024.  |  Energija

Vrijednost izvezene struje manja 85%

Spoljnotrgovinsku razmjenu u januaru karakteriše pad izvoza od gotovo 50%, što je prvenstveno posljedica drastičnog pada vrijednosti izvezene električne energije za čak 85%. Statističari su izračunali da je došlo i do značajnog smanjenja izvoza aluminijuma i boksita. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 mil EUR što je 13,8% manje u odnosu na isti period

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.