NavMenu

Kako započeti proizvodnju organskih jagoda

Izvor: ktv.rs Nedjelja, 13.08.2023. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)Ilustracija
Organska proizvodnja je postala profitabilni dio ekonomije mnogih gazdinstava. Gaji se uglavnom povrće, voće i nešto ređe stoka. Podsticaji države su značajni izvor finansiranja u zemljama EU. Kod nas Ministrstvo poljoprivrede još uvek nije dalo prave šanse proizvođačima koji su se odlučili za organsku proizvodnju.

Principi na kojima se zasniva organska proizvodnja omogućavaju da se ona u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu potpuno oslobodi od sintetičkih đubriva i pesticida, i da sve supstance koje se koriste budu prirodnog porijekla. Prije zasnivanja zasada po principima organske proizvodnje jagode treba predvidjeti sledeće preduslove: okolinu zasada; tehnologiju gajenja u samom zasadu; transport i skladištenje; tehničku i stručnu podršku.

Za organske zasade pod jagodom potrebno je obezbijediti i veliku količinu stajnjaka, pa je ovakva proizvodnja jagoda veoma pogodna na farmama sa velikom stočarskom proizvodnjom. U toku perioda konverzije na zemljištu se može dvije godine gajiti bijela djetelina u kombinaciji sa drugim travama kako bi se na taj način zaoravnjem poboljšala plodnost zemljišta.

Organska proizvodnja jagoda mora se posmatrati kao dio cijele farme i svako poboljšanje biološke raznovrsnosti imaće efekat u oprašivanju i kontrolu bolesti i štetočina. U proizvodnji jagoda u zatvorenom prostoru potrebno je svaki dan otvarati tunele kako bi se omogućio ulazak insekata oprašivača.

Za gajenje jagoda najbolja su dobro propusna zemljišta lakog mehaničkog sastava, kao što su pjeskovita ilovača sa malim sadržajem gline. Kod težih sabijenih i manje propustljivih zemljišta pored nedostatka mikroelemenata, povećana je i mogućnost pojave oboljevanja korijena. Ovo se može ublažiti izborom sorti jagoda koje su otpornije, kao i postavljanjem uzdignutih redova.

Najveći dio korjenovog sistema jagode nalazi se na dubini do 20 cm površinskog sloja zemljišta iz kog korijen crpi vlagu i hranljive materije. Upravo zbog toga humusni sloj treba da je bogat, dubine preko 50 cm i veoma rastresit. U toku godine prije sadnje trebalo bi izvršiti analizu zemljišta i na osnovu agrohemijske analize đubrenjem uskladiti odnos fosfora i kalijuma u samom zemljištu.

Sa pripremom zemljišta bi trebalo početi bar godinu dana prije sadnje kako bi se povećala količina humusa u zemljištu i eliminisali problemi sa korovom. Treba se voditi time da je korov lakše suzbiti prije sadnje, nego nakon zasnivanja zasad jagode. Suzbijanje korova je poželjno početi i dvije do tri godine prije sadnje uz kombinovanu sjetvu pokrivnih usjeva i što češćom obradom zemljišta.

Sto se tiče karakteristika klime jagoda se dobro prilagođava raznim agroekološkim uslovima. Jagode se mogu gajiti i u sušnim i u vlažnim uslovima, na raznim nadmorskim visinama. Jagodi najviše pogoduje kontinentalna i suptropska klima, sa dovoljnom količinom vlage tokom cijelog perioda njene vegetacije. Velika količina padavina nije poželjna jer može dovesti do truljenja cvjetova i plodova. Najbolji razvoj organske jagode postiže se na zemljištu u kome je vlažnost 70 - 80% od maksimalnog vodnog kapaciteta
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Vijesti

Od ponedeljka nastavak akcije "Stop inflaciji" - Više od 100 proizvoda na sniženju do 31. decembra, vrijednost korpe manja za 130 EUR

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije "Stop inflaciji" pod nazivom "Stop inflaciji 100+" koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije. Kako je saopšteno, prethodna akcija "Stop inflaciji" koja je trajala od kraja marta do kraja juna

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.