NavMenu

U Crnoj Gori boravi 88.000 turista - Odlična posjeta Žabljaku u predsezoni

Izvor: Media Biro Nedjelja, 02.07.2023. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) kao i predstavnici lokalnih turističkih organizacija zadovoljni su kako se odvija početak ljetnje turističke sezone. Gotovo svi indikatori turističkog prometa, kako direktni tako i indirektni pokazuju rastuće trendove, kazala je agenciji Media Biro predstavnica NTOCG Milena Vujović.

- Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, koji se tiču kolektivnog smještaja, od početka godine do 31. maja registrovano je 400.000 turista u kolektivnom smještaju, što je 50% više u odnosu na isti period prethodne godine, a 16 odsto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu - kazala je ona.

Kada govorimo o podacima koje lokalne turističke organizacije dostavljaju svakog četvrtka, 29. juna u Crnoj Gori je boravilo nešto više od 88.000 turista, što je osam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kazala je Vujović i dodala da je taj presjek isti u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

- Od početka godine, zaključno sa 28. junom ostvaren je prihod od 1,38 mil EUR, što je 30% više u odnosu na prethodnu godinu. Kada je posrijedi sami prihod od boravišne takse tu imamo veći rast u odnosu na prethodnu godinu, negdje oko 60% više - istakla je ona.


Žabljak bilježi odličnu posjećenost tokom perioda predsezone

Ekipa Media Biroa posjetila je Žabljak, koji je u prohladnim danima za ovo doba godine, ispunjen pretežno inostranim turistima. Diretkorica TO Žabljaka, Vanja Šarović kazala je da je predsezona počela u aprilu, ranije nego što je uobičajno za grad pod Durmitorom, te da su se zbog lošeg vremena, turisti u prethodnom periodu veoma kratko zadržavali na Žabljaku.

- U maju mjesecu smo imali preko 3.000 turista, u prilog tome ide činjenica da smo u ovom periodu imali dosta školskih ekskurzija. Pozitivan trend u predsezoni je dobra izletnička posjećenost, kada su izletnici najviše posjetili Crno jezero, predio oko rijeke Tare, a u tom dijelu su dominirali gosti iz Kine i Izraela. Ove godine, prvi put nakon korone vraćaju nam se tradicionalni gosti sa emitivnih tržišta, tu bih istakla turiste iz Njemačke - poručila je ona.

Pored tradicionalne turističke ponude, Žabljak je u prethodnom periodu poznat kao destinacija prepuna kulturno-umjetničkih manifestacija, kazala je Šarović i naglasila da već polovinom jula mjeseca, na radost svih gostiju i lokalnog stanovništa počinje manifestacija "Dani planinskog cvijeća", a u isto vrijeme počinje "Wild Beauty Art" koji će se održati u periodu između 16. jula i 13. avgusta.

- Ove godine pomenuta manifestacija, pored muzičkog dijela imaće u fokusu i kulturne događaje, sa naglaskom na ekologiju, odnosno zaštitu životne sredine. Rekla bih da je WBA sve više popularan i da već ima svoju publiku. Kao i svake godine, manifestacija će se odvijati na atraktivnim destinacijama, sa ciljem prezentovanja prirodnih resursa Durmitora - rekla je ona.

Žabljački hotelijeru su spremni za ljetnju turističku sezonu, koju će ove godine dočekati bez značajnog odstupanja od cijena koje su bile aktuelne prošle godine.

- Sudeći po rezervacijama očekujemo veliki broj gostiju. Naš hotel pretežno posjećuju turisti u grupama, i to su uglavnom inostrani gosti - kazala je Ksenija Baltić, ispred hotela Enigma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.