NavMenu

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Izvor: eKapija Petak, 09.06.2023. 13:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / chaitawat)Ilustracija
Kompanija OCSiAl, najveći svjetski proizvođač grafenskih nanocijevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija.

Opština Stara Pazova je krajem maja donijela rješenje da je potrebna izrada studije o procjeni uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj proizvodno-poslovnoj zoni u Staroj Pazovi, u Banovačkoj ulici broj 68.

Projekat podrazumijeva četiri faze izgradnje prizvodnog kompleksa koji će biti prenamijenjen iz skladišta prethodne fabrike za proizvodnju konditorskih proizvoda.

U prvoj fazi planiraju se radovi prenamjene objekta, kako bi u drugoj, trećoj i četvrtoj fazi izgradnje bili izgrađeni prostori namijenjeni za proizvodnju nano materijala sa pratećim administrativnim, laboratorijskim i tehničkim prostorijama.

Druga faza gradnje kompleksa obuhvatiće izgradnju pogona Matrixa, skladišta sirovina i gotovog proizvoda, treća faza podrazumijeva izgradnju pogona Sinteze, a četvrta faza gradnju pogona Disperzije.

U pogonu Sinteza će se proizvoditi poluproizvod Tubal SWCNT, koji predstavlja polazni materijal za dobijanje gotovih proizvoda u pogonima Matriks i Disperzija, navodi se u izvodu iz projekta za građevinsku dozvolu koji je izradila kompanija Chemgineering International doo Beograd.

Pogoni Matriks i Disperzija će, prema ovom projektu, proizvoditi proizvode na bazi SWCNT (single walled carbon nanotubes).

Konkretno, najprije će se u pogonu Sinteza proizvoditi grafenske nanocjevčice, koje se sintetišu tokom procesa termičkog razlaganja metana iz prirodnog zemnog gasa.

U pogonu Matriks zatim se od grafenskih nanocevčica mehaničkom i termičkom obradom formiraju i pakuju završni proizvodi. U ovom pogonu će se dobijati 4 proizvoda tipa Matriks.

Pogon Disperzija je namijenjen proizvodnji i pakovanju TUBALL BATT H2O disperzija, do nivoa gotovog proizvoda. Tehnologija proizvodnje disperzije obuhvata dispergovanje, odnosno fino mlevenje i mešanje suvih komponenti (u ovom slučaju TUBALL SWCNTs) u osmotskoj vodi. Gotov proizvod, zasnovan na TUBALL grafenskim nanocevima namenjen je da se koristi kao aditiv u proizvodnji litijum-jonskih baterija.


Predviđeni godišnji nominalni kapacitet proizvodnog pogona Matriks je 168 t. Postrojenje je projektovano proizvodnju 1.050 serija godišnje za svaki od četiri tipa Matriksa. Ukupno će biti proizvedeno 4.200 serija za godinu dana.

Predviđeni godišnji nominalni kapacitet proizvodnog pogona Disperzija je 720 t, a ukupno će biti proizvedeno 360 serija za godinu dana. Ostavljena je mogućnost proširenja kapaciteta oba ova pogona za dva puta.

Predviđeni godišnji nominalni kapacitet proizvodnog pogona Sinteza je 30 t, a ovaj pogon imaće i razvojni dio, za ispitivanje i i poboljšanje karakteristika proizvoda u tehnološkim modelima analognim onima u proizvodnji, ali sa 10 puta manjom zapreminom, navodi se u dokumentu.

Kompleks će imati sistem za automatsko vođenje, praćenje i regulisanje procesa rada u realnom vremenu.

Kako su najavili iz kompanije, postrojenje za sintezu cevi u Staroj Pazovi biće središte industrijskog centra grafenskih nanocijevi, i zaposliće 200 ljudi.

Pored baterija za električne automobile, nanocjevčice mogu da se koriste i u proizvodnji asfalta, guma, opreme za vatrogasce...

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.