NavMenu

Čadež: Region spreman da postane dio jedinstvenog EU tržišta

Izvor: eKapija Srijeda, 07.06.2023. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freepik / rawpixel.com)Ilustracija
Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu dio jedinstvenog evropskog tržišta.

Čadež je na završnoj konferenciji projekta "EU podrška KIF ZB6" u Prištini, u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), pozvao Evropsku uniju da omogući građanima i privredama regiona da uživaju četiri osnovne slobode na kojima počiva EU, slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, ocenivši da taj proces može da bude završen za manje od dve godine.

- Ovo nije region problema i nesreća. Ovaj region ima potencijale koji ni jedan drugi nema u Evropi. Evropa danas iz Kine uvozi 90% svih rijetkih metala koji su im potrebni za zelenu industriju, solarne tehnologije, baterije, električna vozila, kako bi bila prva među globalnim igračima, a ovdje u regionu imamo rudnike koji funkcionišu i prerađivače koji to mogu da rade. Imamo nikal, kobalt, litijum, kalcit... - ukazao je Čadež.

Podsjetio je da je od osnivanja KIF-a bilo podozrenja, kako u regionu tako i u međunarodnoj zajednici, i poručio da privrednici žele da stvaraju budućnost zasnovanu na zajedničkim interesima, a ne razlikama.

- Naše težište u budućnosti jeste da što prije ubijedimo EU i zemlje članice da ovaj region mora biti dio jedinstvenog tržišta i da mora uživati četiri slobode - istakao je Čadež navodeći da je za privrednike regiona od presudnog značaja mogućnost poslovanja pod istim uslovima kao što imaju njihove kolege u bilo kom evropskom gradu, a kako bismo kao region bili konkurentni i razvijali naše ekonomije do zvaničnog ulaska u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju PKS.


Predsjednik PKS je istakao da će projekat "EU podrška KIF ZB6", u kojem su učestvovale sve privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma, biti nastavljen od 1. januara naredne godine:

- Sada razrađujemo projekat koji počinje od 1. januara sledeće godine. Nastavljamo sve naše aktivnosti koje finansiramo sami, svi zajedno, sve komore.

Govoreći o rezultatima projekta, koji je finansirala Evropska unija sa više od 2,8 mil EUR, Čadež je naveo da je tokom ovog projekta više od 6.000 kompanija iz šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlo neku vrstu obuka, edukacija i seminara.

- Te kompanije su danas uspješne i mogu slobodno da plasiraju svoje proizvode na tržištima EU i svijetu - dodao je on.

Projekat "EU podrška KIF ZB6" počeo je 19. decembra 2019. a zvanično se završava 30. juna 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

U planu izgradnja novog putničkog terminala na podgoričkom aerodromu - Vrijednost investicije između 30 i 40 mil EUR

Aerodromi Crne Gore planiraju izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu u Podgorici, a ta investicija bi koštala između 30 i 40 mil EUR. To je najavio predsjednik Odbora direktora kompanije Eldin Dobardđić na današnjoj sjednici Vlade. Kako je kazao, u važećem masterplanu koji je Vlada usvojila u julu 2011. godine predviđena je izgradnja novog terminala od 12.500 m2, koja je na sjevernom potezu od sadašnje terminlane zgrade. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.