NavMenu

IT sektor ima potencijal da postane strateška grana razvoja Crne Gore - U prošloj godini ostvaren prihod od 602,43 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 07.06.2023. 07:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / nattanan23)
Potencijal IT industrije dobija sve veću pažnju javnosti, a Crna Gora postaje važna zemlja za IT ulaganja. Koliki je zapravo taj potencijal pokazale su i brojke na konferenciji koju su organizovali ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore i predstavili rezultate ICT istraživanja.

Crna Gora bilježi rast ICT sektora kada se analizira broj kompanija, zaposlenih, ali i prihodi i dobit. To je pokazala analiza IT sektora u Crnoj Gori koju je za potrebe klastera ICT Cortex, sprovela konsultantska kuća CEED Consulting, a pod pokroviteljstvom Reconomy programa.

Posebno interesantan podatak istraživanja jeste da je izvoz računarskih usluga porastao na rekornih 21% u 2022. godini, dok je 2017. godine iznosio svega 3%.

- Na rast broja kompanija uticao je rat u Ukrajini. Uprkos krizi IT sektor bilježi rast po svim posmatranim parametrima, a IT industrija ostvarila je i rast prihoda. Analiza je pokazala da su kompanije suočene sa nedostatkom kvalifikovane radne snage - kazala je Jovana Vujačić ispred kompanije CEED Consulting, prenosi Media Biro.

Na uzorku od 70 kompanija koje su učestvovale u anketiranju izdvaju se sljedeći zanimljivi podaci:
  • Kao važan segment za unaprjeđenje ekosistema za razvoj IT sektora u Crnoj Gori, 37,5% kompanija ističe uvođenje PayPala ili nekog drugog kredibilnog platnog procesora.
  • Od ukupnog broja anketiranih, njih 82,8% namjerava da njihovi zaposleni određeni dio svog vremena provode na razvoju novih proizvoda.
  • U naredne tri godine, 55,7% njih planira kreiranje spinoffova i startapova.
  • Nova radna mjesta u naredne tri godine planira 87,1% kompanija. Ukupno, ove kompanije planiraju otvaranje 725 novih radnih mjesta (od 70 anketiranih).
  • Od ukupnog broja kompanija, njih 12,8% nije izdvajalo sredstva za inovacije. Kod ostalih kompanija, prosječno 20,1% ukupnih prihoda usmjerava se na inovacije. Svaka peta kompanija izdvaja 30% i više prihoda na inovacije.
Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić kazala je da je, pored turizma, popljoprivrede i energetike, IT sektor prepoznat kao strateški sektor.

- IT sektor je u prošloj godini imao najveći rast i to nam govori o njegovim potencijalima - kazala je Drakić.

(Foto: Media Biro)
Statistika pokazuje da broj registrovanih kompanija u ICT sektoru na godišnjem nivou ima konstantan rast. U prošloj godini je registrovano 1.497 kompanija, a od početka ove godine do aprila registrovano je 313 kompanija.

- Tokom posljednjih pet godina se promijenila struktura ICT sektora. Statistika pokazuje da 84% ICT sektora čini IT sektor. U odnosu na druge sektore ICT sektor zavređuje da bude prioritetna privredna grana - kazala je Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija u okviru PKCG.

Dodatno je istakla ključne brojke i ukazala na porast broja kompanija u 2021. i 2021. za skoro 70%, dok je broj zaposlenih povećan za 44%.

Iz klastera ICT Cortex su saopštili da su u prošloj godini ostvareni prihodi u ICT industriji iznosili 602,43 mil EUR.

- U odnosu na 2019. godinu ostvaren je neto rezultat preko 100%. Sa rastom ICT kompanija raste i broj zaposlenih koji je bio 30% veći prošle godine u odnosu na 2021. godinu - kazala je Milena Aković izklastera ICT Cortex.

Ona je kazala da je potrebno isticati značaj i potencijal IT industrije koji treba da postane strateška grana.

Izvršni direktor kompanije Čikom i predsjednik Upravnog odbora ICT Cortex, Vladan Tabaš kazao je da IT sektor raste brzo, ali da ne možemo biti zadovoljni stepenom digitalne transformacije društva.

- IT je napredovao u velikoj mjeri, ali je spora digitalna transformacija u Crnoj Gori. Mi ulazimo u digitalni svijet, a možda je prekretnica bila pandemija korona virusa. Kočnica nam je obrazovni sistem koji ne daje kadrove. Nama trebaju kadrovi i zato apelujemo da se mnogo toga promijeni u obrazovnom sistemu Crne Gore - kazao je Tabaš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.