NavMenu

Rekordni rast OIE kapaciteta u svijetu - Evropa uštedjela 100 mlrd EUR zahvaljujući vjetru i suncu

Izvor: eKapija Utorak, 06.06.2023. 12:53
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/Zbynek Burival)Ilustracija
Globalno povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije će porasti za trećinu ove godine, na 107 gigavata, što je najveći rast u istoriji. Time će ukupni kapaciteti porasti na više od 440 gigavata u 2023. godini, pokazuje novi izvještaj Međunarodne agencije za energetiku koji podsjeća da je ta suma ekvivalentna ukupnom energetskom kapacitetu Španije i Njemačke zajedno. Kako se objašnjava, nezapamćeni rast je ostvaren zahvaljujući široj državnoj podršci, višim cijenama fosilnih goriva i brigama u vezi energetske sigurnosti.

Novi instalisani kapaciteti u oblasti sunca i vjetra će uštedjeti potrošačima na tržištu EU 100 mlrd EUR u razdoblju 2021-2023. Cijena struje u Evropi bila bi viša za 8% u 2022. bez dodatnih OIE kapaciteta, navodi se u izvještaju.

- Rast je podstaknut visokim cijenama struje, kao i povećanom političkom podrškom, posebno u Njemačkoj, Italiji i Holandiji. Mnoge zemlje u Evropi, uključujući Španiju, Njemačku i Irsku će do 2024. godine imati više od 40% OIE kapaciteta u ukupnoj godišnjoj proizvodnji struje - navodi se u izvještaju.


Kina lider, solarna energija u ekspanziji

Rast će se nastaviti naredne godine, a ukupan svjetski OIE kapacitet će porasti na 4500 gigavata, što je jednako ukupnoj proizvodnoj snazi Kine i SAD zajedno. Ekspanzija se ne dešava samo u Evropi, već širom svjetskih tržišta. Kina je i dalje na vodećoj poziciji i očekuje se da će se upravo u ovoj zemlji razviti 55% novih OIE kapaciteta 2023. i 2024. godine. Očekuje se rast i u Indiji i SAD u naredne dvije godine.

Dvije trećine ovogodišnjih novih kapaciteta čine projekti u oblasti solarne energije. Ekspanzija velikih solarnih sistema praćena je rastom malih, a visoke cijene energije stimulišu razvoj solarnih panela na krovovima.

Nakon nekoliko teških godina u kojima je rast bio usporen, vidljiv je i oporavak u oblasti energije vjetra. Očekuje se rast za 70% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog završetka projekata koji su bili odlagani zbog pandemije. Ipak, dalji rast u 2024. godini zavisiće od podrške vlada u vidu dozvola i aukcija, navodi se u izvještaju.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.