NavMenu

Program BFC SEE sertifikacije - Održivi razvoj u funkciji poboljšanja životnog standarda

Izvor: eKapija Utorak, 06.06.2023. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Privredna komora Crne Gore)
BFC SEE program predstavlja jedinstvenu inicijativu koja ima za cilj da podrži reformski orijentisane lokalne lidere u stvaranju održivog razvoja i poboljšanja životnog standarda u njihovim zajednicama, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Kako je saopšteno, u Privrednoj komori održan je Master class - sastanak posvećen Programu BFC SEE sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovпim okruženjem, kako bi se donosiocima odluka na Iokalnom пivou približio sam proces, te prezentovale prednosti, postupak i kriterijumi sertifikacije.

- Proces sertifikacije traje 12 mjeseci i počinje obukom tima lokalne samouprave, koji će biti odgovoran za ispunjavanje postavljenih kriterijuma. Nakon toga, slijedi proces evaluacije, u kojem se analizira trenutno stanje u gradu ili opštini. Na osnovu rezultata, rukovodstvo dobija izvještaj sa konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primijeniti u određenom periodu - navela je Drakić.

Prema njenim riječima, na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procjenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove za sticanje BFC SEE sertifikata.

- Svaka lokalna samouprava koja želi da bude dio BFC programa, mora imati formiran poslovni savjet, koji će se dominantno sastojati od predstavnika privrede, a koji će raspravljati o svim važnim temama, od budžeta do podsticajnih mjera, sa akcentom na zelenu ekonomiju i digitalizaciju - kazala je Drakić, dodajući da je neophodno da svaka opština ima i strategiju lokalnog razvoja.

Ona je kazala da su u Crnoj Gori, nekoliko lokalnih samouprava, kao što su Podgorica, Tivat, Žabljak, Danilovgrad i Bijelo Polje, već stekle ovaj prestižni sertifikat, te postale jedne od najuspješnijih lokalnih samouprava u regionu kada je riječ o privlačenju investicija i razvoju lokalne privrede.

- Privredna komora, kao nadležni Tehnički sekretarijat za sprovođenje BFC SEE programa u Crnoj Gori, stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije i podršku pri realizaciji samog procesa - poručila je Drakić.

Direktor Sektora za istraživanje i analize u PKCG, Miljan Šestović kazao je da BFC SEE sertifikat donosi mnoge prednosti za lokalne samouprave. Pored prepoznatljivosti u odnosu na druge lokalne samouprave, one takođe dobijaju bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope, što povećava šanse za privlačenje investicija. Takođe, sticanje ovog sertifikata pruža lokalnim samoupravama mogućnost učešća u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori, kao i mogućnost razmene znanja sa najuspešnijim lokalnim samoupravama.

- Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove i pomažu da se unaprijedi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo opštinskih usluga i predstavljaju neku vrstu podsjetnika o tome kako sve jedna opština treba da razvija sopstvene kapacitete - kazao je on.

Prema njegovim riječima, BFC SEE program se sprovodi od 2007. i dosad je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces sertifikacije, a trenutno 45 lokalnih samouprava posjeduje sertifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja.

- Sa prethodnom III edicijom BFC SEE standarda razvijen je svojevrsni IT alat koji omogućava automatizaciju cjelokupnog procesa sertifikacije, a vrijeme potrebno za realizaciju procesa zavisi od lokalne samouprave - kazao je Šestović.

On je takođe istakao da cijena sertifikacije iznosi 5.385 EUR, te da je Komora svojim aktivnim zalaganjem doprinijela da ona bude najniža u odnosu na sve zemlje regiona.

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović podijelili su dragocjena iskustva stečena tokom procesa sertifikacije, naglašavajući brojne prednosti. Imajući u vidu da su ove dvije opštine prve zavrijedile BFC sertifikat još krajem 2019. godine i početkom 2020, te da je rok važenja od tri godine istekao, na sastanku je iskazano jasno opredjeljenje da se započne proces resertifikacije uz poziv i drugim opštinama da se uključe u ovaj Program.

Istaknuto je da proces sertifikacije predstavlja jedinstvenu priliku za objektivno sagledavanje sopstvenih kapaciteta, što je prvi korak ka unapređenju procesa rada i efikasnosti lokalnih samouprava, od čega korist imaju i privreda i građani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Građevina

Kompanija Easy drive za 10 mil EUR postala vlasnik nekretnina u Podgorici i Baru

Kompanija Easy drive Aleksandra Mijajlovića, koja se prema podacima CRPS bavi iznajmljivanjem i lizingom vozila, kupila je deset miliona eura vrijednu imovinu bivše kompanije Dragana Brkovića Vektre Montenegro u stečaju - potvrdio je Pobjedi stečajni upravnik Radojica Grba. Tako je, kako je naveo Grba, Easy drive postao vlasnik 20.000 kvadrata urbanizovanog zemljišta uz 9.000 kvadrata zelene površine i dva objekta na prostoru bivše

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.