NavMenu

Kako da kontrolištete nivo stresa? - Vježba od samo 3 koraka koja sprečava burnout na poslu

Izvor: Blic Utorak, 06.06.2023. 08:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
Najčešći uzrok burnout-a, tj. sagorijevanja su naši poslovi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, burnout je obično rezultat "hroničnog stresa na radnom mjestu koji nije uspješno kontrolisan".

Iako su iscrpljenost, cinizam i smanjena produktivnost neki od najočiglednijih znakova izgaranja na poslu, postoje i drugi skriveni simptomi koji vam možda nedostaju, uključujući odugovlačenje, stalnu rasijanost i apatiju, kazala je Vendi Suzuki, neuronaučnik sa Univerziteta u Njujorku.

Ne postoji pouzdano rješenje za prevazilaženje sagorijevanja, rekla je Debi Sorensen, klinički psiholog sa Harvarda u Denveru. Ali možete da spriječite sagorijevanje tako što ćete biti oprezni u pogledu ranih znakova i oslanjati se na jednu jednostavnu naviku: samosvijest.


Samosvijest je ključ

Možda već praktikujete samosvijest - računa se kad god obratite pažnju na svoje misli, osjećanja i ponašanja, bilo da se radi o dnevniku ili unutrašnjem dijalogu sa samim sobom. Ali samosvijest je efikasna samo u sprečavanju sagorijevanja kada je to konzistentna navika, piše CNBC Make It.


Tri koraka za sprečavanje burnout-a

Sorensen je predložila vježbu od 3 koraka koju možete da uradite sledeći put kada osjećate da ste preplavljeni stresom pod nazivom "Pauziraj, primijeti, izaberi".

Pauza: Kada primijetite da ste pod velikim stresom (ili bilo koju drugu intenzivnu emociju), zastanite i stvorite malo prostora za sebe, bilo da idete u kratku šetnju napolju ili sjedite u sobi nekoliko minuta sami.

Napomena: Provjerite sa sobom i primijetite svoje misli, emocije i tjelesne senzacije. Zapitajte se: "Odakle dolazi ovaj osjećaj i zašto se pojavljuje sada?"

Izaberite: Uzmite u obzir svoje vrijednosti ili ono što vam je najvažnije u ovoj situaciji i osobu kakva želite da budete, i reagujte na situaciju tako što ćete se ponašati onako kako biste to najbolje uradili. Resetujte svoje emocije pozitivnim ometanjem, bilo da zovete nekoga koga volite ili slušate umirujuću muziku.


Sprečavanje burnout-a

Cijela vježba "traje samo pet minuta", istakla je Sorensen. Ali samosvijest je stalan proces i ne postoji jedan pravi način da se to uradi, dodala je ona. Važno je da imate namjeru i da budete strpljivi.

Istraživanja sugerišu da vam samosvijest može pomoći da budete sigurniji i kreativniji, da donosite razumnije odluke i efikasnije komunicirate.

Takođe, možete da sprečite sagorijevanje tako što ćete ponovo da uokvirite način na koji razmišljate o stresu, napomenula je Sorensen. Ona ukazuje na studiju koju su uradili istraživači sa Univerziteta Viskonsin-Medison, koja je otkrila da visoki nivoi stresa mogu povećati rizik od prerane smrti za 43% - ali samo među onima koji vjeruju da je stres veoma štetan. Oni koji nisu smatrali da je stres štetan, nisu imali više šanse da umru.

- Kao što mi je jedan od mojih kolega jednom rekao: "Kada ste pod stresom, pod stresom ste". Iako je ekstremni i hronični stres pokazatelj da moramo da promijenimo svoju rutinu, korisno je zapamtiti da je stres normalan dio zauzetog i ispunjenog života, a ne da odmah paničite zbog toga - zaključila je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Vijesti

Izračunajte kolika bi vam bila plata po programu Evropa sad 2

Pokret Evropa sad objavio je na svom sajtu kalkulator na kojem možete izračunati iznos plate po programu Evropa sad 2, koji zagovara lider Milojko Spajić. Ukoliko u kalkulator ukucate iznos trenutne plate, dobićete obračun visine mjesečne zarade prema novm programu. Tako, ako primate minimalnu zaradu od 450 EUR, ukoliko program Evropa sad 2 bude usvojen, plata će vam porasti na 700 EUR. Kalkulator možete naći OVDJE.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.