NavMenu

Predsezona u Crnoj Gori obara sve rekorde, sjajne najave i za glavnu turističku sezonu

Izvor: Media Biro Ponedjeljak, 05.06.2023. 13:10
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Nakon predsezone koja je oborila sve rekorde postavljene 2019. i 2022. godine, crnogorsko primorje je spremno za uspješnu glavnu turističku sezonu. Zvanični podaci Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma potvrđuju veliki uspjeh ostvaren u proteklom periodu.

- U prvom kvartalu ove godine smo imali 119 mil EUR prihoda od turizma, pa ako uporedimo sa prošlom godinom koja je bila 45 miliona ili sa 2019. koja je bila 47 mil EUR, vidimo jedan nevjerovatan napredak države Crne Gore. U periodu januar – april Crna Gora je imala za 50% više noćenja od 2022. i preko 40% više nego rekordne 2019. godine. To ukazuje na jednu fantastičnu predsezonu, koju smo imali i jednu sjajnu sezonu koja nam dolazi, a sigurni smo da ćemo imati i kvalitetnu post-sezonu - kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

Ministar ističe da ovakvi rezultati pokazuju da je potencijal Crne Gore 2 mlrd EUR prihoda, te da je moguće doći do cilja da Crna Gora 365 dana u godini živi turizam. Kako bi se to postiglo potrebno je raditi na izazovima kao što su siva ekonomija i nedostatak radne snage.

- Naša komunikacija sa ugostiteljima i hotelijerima je fantastična. Povratne inofrmacije koje imamo od njih govore da su i oni jako zadovoljni. Naravno, i oni imaju svoje izazove, nalik gorućem problem radne snage, ali pokušavamo na neki način da i to riješimo i saniramo. Nedostatak radne snage je nešto sa čime se suočava cijela Evropa, ali ja sam uvjeren da su naši ugostitetlji i hotelijeri otporni i spremni na sve izazove. Uvjeren sam da će i ove godine naši hotelijeri i ugostitelji iznaći rješenje i smoći snage da fantastično odrade sezonu, kao što su odradili i fantastičnu predsezonu - kazao je Đurović.

I sami ugostitetlji i hotelijeri su istakli rekordne rezultate koje su postigli u predsezoni i izrazili nadu da su oni nagovještaj i za rekordnu ljetnju turističku sezonu. Vlasnik budvanskog restorana Jadran, Krsto Niklanović ističe da su hotelijeri i restorateri izuzetno zadovoljni predsezonom u Budvi.

- Ne pamtim da je Stari grad, ali i uopšteno Budva bila punija turista i gostiju nego ove godine. Već se osjeća neka promjena po ulicama, prodavnicama, restoranima. Od ljetnje sezone očekujem jedan bum, očekujemo da će špic biti mnogo jači nego do sada - kazao je Niklanović.

Iako je svjestan izazova koje postavlja infrastruktura, Budvanin ukazuje da probleme sa gužvama u saobraćaju imaju i evropske metropole turizma, te da treba izgraditi strpljenje i sve turiste dočekati sa osmjehom. Restoran Jadran takav kvalitet i ljubaznost prema gostima nudi od svog osnivanja 1976. godine.

- U ono vrijeme su glavni gosti bili Njemci, Skandinavci i Englezi. Sada u periodu predsezone, ali i po najavama vidim da čitavog ljeta, ne znam kraj svijeta sa kojeg nemam goste. Otvorila su se nova tržišta, od Kuvajta, pa nadalje imamo turiste koji su stvarno dobri potrošači. Nadam se uspješnoj sezoni - kazao je vlasnik čuvenog restorana iz Budve.

Sjajne rezultate u predsezoni i još bolje najave za glavnu turističku sezonu bilježe i u Baru. Kalamper Hotel & SPA, smještem u Dobrim vodama, na Velikom pjesku ima sjajnu popunjenost već od 15. aprila.

- Mogu da kažem da je ovo bila najbolja predsezona do sada, za vrijeme provomajskih praznika smo imali stopostotnu popunjenost. To su većinom bili gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i naši susjedi iz Albanije. Trenutno imamo oko 80% popunjenih smještajnih kapaciteta u toku radne nedjelje, a vikendom su smještajni kapaciteti popunjeni 100% - ispričala je direktorica Kalamper Hotel & SPA, Zejnepa Dreković.

Dodaje da se nada da su ovako pozitivni rezultati ostvareni u predsezoni, nagovještaj rekordne glavne turističke sezone.

- Ukoliko uzmemo u obzir trenutne najave koje imamo, vjerujemo da će ovo biti najbolja sezona do sada. Ukoliko uzmemo u obzir predsezonu, očekujemo da će ta očekivanja u potpunosti biti ispunjena - podvukla je Dreković
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.