NavMenu

REBEC 2023: U susret budućnosti koja već traje

Izvor: eKapija+ Ponedjeljak, 05.06.2023. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: REBEC 2023)
Predstavnici i lideri najvećih kompanija iz oblasti razvoja nekretnina, sastaće se od 19. do 21. juna u Beogradu, na jednom o vodećih specijalizovanih događaja jugoistočne Evrope, pod nazivom REBEC 2023.

Beograd će po šesnaesti put ugostiti najistaknutije predstavnike međunarodnih kompanija iz više od 40 zemalja, zaslužnih za oblikovanje globalnih trendova u oblasti razvoja nekretnina.

U tri dana događaja, kroz 26 panela, predstaviće se goruće teme iz oblasti razvoja hotelijerstva, retaila, kancelarija, logistike i industrije, kao i stanogradnje. Predstavićemo nove tendencije u okviru zakonodavstva, bankarstva kao i novih kretanja savremenog urbanizma i arhitekture.

Učesnici ovogodišnjeg REBEC-a dolaze iz sledećih kompanija: Bogl Architects, IBI Group, Immofinanz, Colliers, Coreside / Savills, Reify, mstep, Louvre Hotels, Accor, Hyatt, Radisson group, PlanRadar, Ecovis SEE, MPC Properties, Delta Real Estate, CTP, Alpha Hotel Management, alfa real estate, Besico, RealPad, Art Strategies Group, Danubius Hotels, Maxmakres, Isson asset management, Bigova Bay, STR, Conza Properties, Kadena Properties, "Desk & More", spaceOS, Marera Construction, SF1 Group, Liburnia hotels & Villas, Lovrić Novokmet Partners, Horwath HTL Budapaest & Belgrade, SOM, Home Capital Group, SMC International, Optim PM, complexRE, Erste Bank Novi Sad A.D, Leko Architects, Domotex … I mnogi drugi.


Velika transformacija globalnog društva

U postkovid vremenu, koje karakteriše visok nivo neizvjesnosti i inflatornog kretanja, mnogo je pitanja koja se susreću u jednoj temi. Svijet kakav znamo, ide ka značajnoj transformaciji, poput larve koja se u kratkom roku pretvara u leptira. Nastupajuća metamorfoza, kao i ubrzana izmjena regulativa su vidljivi svuda oko nas, iako prave dimenzije dolazećih promjena nismo u stanju da sagledamo. Iz tog razloga će jedna od vodećih tema ovogodišnjeg REBEC-a, biti ESG regulativa (Environmental, Social and Governance), odnosno ESG set standarda poslovnog ponašanja.

Investitori kao prvi u nizu među donosiocima odluka, već koriste ESG uzanse kod ocjenjivanja potencijalnih investicija. Ovaj set standarda biće ne samo neizbježan pri odlučivanju, već i potpuno regulatorno uređen u svim fazama razvoja svih vrsta projekata nekretnina. Kompanije kod kojih izostane implementacija ESG standarda, uskoro neće postojati. Evropska regulativa će usloviti strane kompanije, da posluju isključivo sa kompanijama koje poštuju ESG principe. Lanac snabdijevanja svih sirovina, sklopova i usluga od strane partnera - podizvođača, na jednom poduhavtu, takođe će biti omeđeni i uslovljeni poštovanjem ESG procedura.

Odgovorno poslovanje, interne kontrole i smanjenje svih rizika koji nastaju iz neetičnog poslovanja, ohrabruju se sve više i ovu promjenu je nemoguće izbjeći, ukoliko kompanija uopšte želi da postoji na poslovnom nebu u dobu koje dolazi. Na tragu velike svjetske transformacije, leži i digitalizacija, kao i neuobičajeno ubrzan tempo razvoja vještačke inteligencije.

Sve, od nauke, preko biznisa, pa do samog društva biće transformisano. Pozitivan uticaj na ljudsku kreativnost i produktivnost biće ogroman.

Kompanije će morati radikalno preispitati kako se posao obavlja. Fokus mora biti na razvoju operacija, poštovanju procedura i obuci ljudi koliko i na tehnologiji.

Kompanijama je već sada potrebno snažno digitalno jezgro i ulaganja u ljude kako bi na odgovoran način iskoristile vrijednost AI.

(Foto: REBEC 2023)

Da li će nas CO2 otisak osvijestiti i pozitivno orijentisati?

Smanjenje emisije ugljenika i podizanje energetske efikasnosti, ključni su za sektor nekretnina, vođeni upravo Pariskim sporazumom i propisima EU, ali i potražnjom novih zahtjeva zakupaca i investitora. Rebec 2023 će postaviti pitanje, kako predmetna industrija reaguje na ove promjene i koji su ključni trendovi u smislu transformacije ka budućnosti sa niskom emisijom ugljenika?

Neophodno je da imamo diskusiju o tome kako ovi trendovi utiču na tokove kapitala i odluke o investicijama, koje strategije postoje za rješavanje dekarbonizacije uz smanjenje rizika od zarobljavanja sredstava, te koji su to predstojeći regulatorni pokretači u pogledu ESG-a, kao i to koje sve strategije postoje, kojima je moguće smanjiti na minimum rizik i zaštititi imovinu u budućnosti.

Treba naglasiti da su se i prije kovid-a, evropska inženjerska zakonodavstva fokusirala na favorizaciju većeg korišćenja prirodnih materiala, posebno drveta i kamena, u materijalnom i funkcionalnom sadržaju investicionih projekata posvećih razvoju nekretnina. U post-kovid periodu pokrenuta je tema energetske održivosti planete u smislu bilansa i balasta proizvodnje i potrošnje, posebno iz obnovljivih izvora.

Neke vrste projekata nekretnina koje možemo pojednosatvljeno gledati "kao hektare pod krovom" dodatno postaju interesantna za finansiranje i gradnje solarnih elektrana na tim krovovima. Projekti industrije i logistike, šoping molova i retail parkova, a manje objekti stanogradnje i kancelarijskog prostora, ulaze u red projekata koji su idealni za gradnju ovih instalacija. U Srbiji je neophodna permanentna nadragdnja postojećih zakonskih uzansi koje sistemski uređuju ovu oblast.


Gdje smo u odnosu na region i šire okruženje?

Projekat Zapadnog Balkana se zaokružuje. Vrijednost tržišta nerketnina Srbije je procenjeno na oko 7,5 mlrd EUR, na osnovu transakcija realizovanih prošle godine, koje statistički beleži RGZ. Uz to treba konstatovati, niz vrlo vrijednih transakcija, (već sprovedenih ili u fazi finalne realizacije) i to: u kacelarijskim proizvodima na dva portofila zgrada, na jednom udjelu bloka kancelarijskih zgrada i na jednom spv projektu logistike, na tri transakcije u hoteskom sektoru postojećih hotela, nekoliko grandioznih stambenih lokacija su promijenile vlasništvo a bile su u vlasništvu kompanija i kroz nekoliko dogovora na bazi menadžment ugovora od strane svjetskih hotelskih brendova na lokacijama u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Nišu i na Kopaoniku. Kada sve pobrojano stavimo u ravan vrednosti tih imovina, na prethodnu pomenutu godišnju cifru iz RGZ-a možemo slobodno dodati još od 500 do 600 mil EUR vrijednosti.

Poredeći sa okolnim tržištima nekretnina, shodno broju stanovnika i veličini BDP-a, Srbija se polako ali sigurno penje ka vrhu regionalne liste, kao dovoljno prihvatljiva i održiva sa aspekta poslovnih rizika, stepena povraćaja investicija i adekvatnog kvaliteta pruženih usluga.

Beograd je jedina metropola u regiji između Milana, Istanbula, Budimpešte i Atine.

REBEC će i ove godine skromno doprineti ovom statusu Beograda, okupljajući brojne regionalno i internacionlno važne govornike i posjetioce.

Vidimo se od 19. do 21. juna na programima i sadržajima koje možete pronaći na www.rebec.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Građevina

Kompanija Easy drive za 10 mil EUR postala vlasnik nekretnina u Podgorici i Baru

Kompanija Easy drive Aleksandra Mijajlovića, koja se prema podacima CRPS bavi iznajmljivanjem i lizingom vozila, kupila je deset miliona eura vrijednu imovinu bivše kompanije Dragana Brkovića Vektre Montenegro u stečaju - potvrdio je Pobjedi stečajni upravnik Radojica Grba. Tako je, kako je naveo Grba, Easy drive postao vlasnik 20.000 kvadrata urbanizovanog zemljišta uz 9.000 kvadrata zelene površine i dva objekta na prostoru bivše

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.