NavMenu

Izvršna direktorka MMF-a: Biće teško još nekoliko godina

Izvor: Politika Ponedjeljak, 05.06.2023. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)Ilustracija
Kristina Georgijeva, izvršna direktorka MMF-a izjavila je da problemi svjetske ekonomije ne mogu da se svedu samo na visoku inflaciju i usporeni privredni rast.

- Za svjetsku ekonomiju ove se godine predviđa se rast od 2,8%. Prošle godine bio je 3,4 a prije dvije godine 6,1%. Veći problem je stalna inflacija. Ograničavanje monetarne politike uticalo je na ukupni pad inflacije, ali osnovna inflacija je konstantna, a to znači da će kamatne stope morati da budu visoke duži period. U idućih pet godina predviđa se rast od samo 3% - rekla je Georgijeva.

Po njenoj procjeni inflacija će ove godine biti oko 7%.

- Iako će biti napretka, u 2024. godini inflacija će i dalje biti previsoka. Kada govorimo o kamatnim stopama, to znači da ćemo bar tokom ove i sledeće godine morati da budemo spremni na veće kamatne stope. Dobra je vijest da više ne razgovaramo o tome koliko će visoke biti, već o tome koliko će dugo biti visoke. Za svjetsku ekonomiju to će imati dvije posljedice - uticaće na investicije i potrošnju - zaključila je Georgijeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.