NavMenu

Tvorci Instagrama napravili novu društvenu mrežu Artifact

Izvor: Euronews Srbija Ponedjeljak, 05.06.2023. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Anastasia Gepp)Ilustracija
Artifakt, nova aplikacija koju su razvili osnivači Instagrama, mogla bi da parira Tviteru kada je u pitanju čitanje vijesti i drugih tipova članaka. U pitanju je tekstualna aplikacija za vijesti koju pokreće vještačka inteligencija (AI), a mnogi su ga nazvali "TikTok za vijesti".

Aplikaciju su razvili Kevin Sistrom i Majk Kriger, dvojac koji je osnovao i zatim prodao aplikaciju za dijeljenje fotografija Instagram Fejsbuku 2012. godine.

Ukratko, Artifakt je personalizovana platforma za vijesti koja, baš kao i TikTok, koristi mašinsko učenje da razumije vaša interesovanja i uz pomoć algoritma predlaže priče, ali ne i video-snimke, koje bi vas mogli zanimati, piše Euronews.

Ljepota platforme je u tome što je dizajnirana da izbjegne takozvane "mjehuriće filtera", odnosno ideološku pristrasnost koja se može formirati kada algoritam selektivno pogađa i filtrira informacije koje biste željeli da vidite na osnovu prethodnog ponašanja.


Kako funkcioniše Artifakt?

Kada preuzmete aplikaciju i registrujete nalog, Artifakt od vas traži da izaberete deset ili više tema koje vas zanimaju, nakon čega sledi upit da pročitate najmanje 25 tekstova da bi vas bolje upoznali.

Dobijate i poruku da se "početna strana poboljšava svaki put kada čitate vijesti".

Kada izaberete teme, aplikacija vam omogućava da dodate bilo koju pretplatu koju već imate, kako bi te vijesti imali priorite na vašoj početnoj strani (na primjer, "Njujork tajms", "Atlantik", "Ekonomist" i slično).

Artifakt omogućava korisnicima da prate pisce koje vole, komentarišu članke i reaguju na njih koristeći različite emodžije, ali i da prijavljuju "klikbejtove" i obmanjujuće naslove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.