NavMenu

Predstavljen projekat prvog crnogorskog satelita - Luča će naredne godine biti lansirana u svemir

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 15:31
Komentari
Podeli
Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović (Foto: Vlada Crne Gore)Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović
Prvi crnogorski satelit Luča biće poslata u svemir sredinom naredne godine, najavljeno je na predstavljanju projekta Luča koji razvijaju Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović, mladi crnogorski inovatori iz organizacije Montenegro Space Research.

Oni su tokom prezentacije govorili o projektu, njegovim specifičnostima, planovima kao i aktivnostima ove organizacije na edukaciji mladih u oblasti robotike i svemirske tehnologije.

- Prvi crnogorski satelit u svemiru biće istorijski trenutak za sve nas. Luča je svjetlost koja će obasjati put svim novim projektima iz oblasti istraživanja svemira u Crnoj Gori - Filip Jovićević i istakao da očekuju da Luča bude poslata u svemir sredinom narede godine.

Predstavljajući tehničke specifikacije satelita i rakete kojom će biti lansiran u svemir, inovator i preduzetnik Nikola Perović kazao je da Luča pripada kategoriji malih satelita koji će biti lansiran na visinu od 500-600 km, a koji će u svemiru provesti 2-3 godine.

- Nevjerovatan je osjećaj biti dio projekta koji postaje dijelom istorije. Posebno smo ponosni što će srce Luče biti sastavljeno u našoj laboratoriji - kazao je Perović.

O značaju edukacije mladih na planu robotike i svemirskih tehnologija govorila je Nina Drakulić, koja je prisutne informisala o nedavno održanom takmičenju iz robotike i planovima o saradnji sa zemljama regiona kako bi unaprijedili konkurentnost mladih u budućnosti.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović istakla je značaj projekta i kazala da su mladi inovatori poput predstavnika Montenegro Space Research organizacije dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države.

- Naš zadatak je da ovakve mlade ljude osnažimo i podržimo - kazala je Šćepanović.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović ukazao je na značaj projekta Luča za dalje umrežavanje Crne Gore na međunarodnom planu i ponovio opredjeljenost Vlade da podrži ovaj i slične projekte. On je ohrabrio mlade inovatore da rade na novim otkrićima i projektima .

- Predrasude i nedostatak samopouzdanja ne smiju biti prepreke razvoju. Luča je dokaz da su ovakvi projekti ostvarivi i svojevrstan podsticaj mladim ljudima da slijede vaš put - kazao je premijer.

Predstavnici organizacije Montenegro Space Research zahvalili su premijeru i ministarki na, kako su kazali, "podršci koja je beskonačna kao i sam svemir".Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Aerodromi dočekuju dvomilionitog putnika

Aerodromi Crne Gore očekuju dvomilionitog putnika, što je odličan rezultat, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić. Komentarišući to što su niskobudžetne kompanije privremeno obustavile dio linija iz naše zemlje, Dobardžić je rekao da smatra da je to kratkoročni prekid linija i da će se prije ljetnje sezone ponovo uspostaviti. - Mi kao država sjutra dočekujemo dvomilionitog putnika. To je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.