NavMenu

Američka agencija za bezbjednost zahtijevaće da sva vozila imaju uređaje za automatsko kočenje

Izvor: Beta Petak, 02.06.2023. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija vlade SAD za bezbjednost na putevima (NHTSA) je najavila da će zahtijevati da kroz tri godine svi novi putnički automobili i laki kamioni imaju uređaje za automatsko kočenje u slučaju nužde.

Dodali su i da će morati da ispunjavaju strože bezbjednosne standarde.

Ovonedeljno saopštenje NHTSA je najnoviji korak te agencije ka regulisanju elektronskih sistema koji preuzimaju određene zadatke koje inače obavljaju vozači.

Glavna savjetnica te bezbjednosne agencije En Karlson kaže da 90% novih vozila već ima tehnologiju automatskog kočenja, ali je to u okviru dobrovoljnog programa kojeg su 2016. godine prihvatili proizvođači automobila. Dodala je da NHTSA želi da sistemi kočenja budu efikasniji i pri većim brzinama, posebno radi izbegavanja naletanja na pješake naročito noću.

Uredba koju će predložiti NHTSA, zahtijevaće, na primjer, da sistemi omogućavaju vozilima da u potpunosti mogu da automatski izbjegnu naletanje na druga vozila brzinom do 80 kilometara na sat čak i ako vozač uopšte ne reaguje. A ako vozač koči, ali ne dovoljno da spreči sudar, sistem bi morao da izbegne udarac u drugo vozilo i brzinom do 100 kilometara na sat.

- Time bismo mogli da dovedemo do toga da nesreća pri velikoj brzini ne bude smrtonosna, već samo sudar s lakšim povredama ili samo s oštećenjem imovine, kao što je sada pri nižoj brzini - rekla je Karlson.

Agencija kaže da će ta tehnologija drasično smanjiti naletanje otpozadi, od čega sada gine najmanje po 360 ljudi godišnje. Takođe će smanjiti broj povređenih za bar 24.000 godišnje i materijalna šteta, procijenila je NHTSA.

Iako je broj poginulih na putevima u SAD blago opao prošle godine, agencija je saopštila da broj od 42.795 poginulih i dalje "predstavlja nacionalnu krizu".

Najava NHTSA je odgovor na pravilo koje je Kongres SAD odobrio 2021. godine zahtijevajući da proizvođači automobila opreme nova putnička vozila uređajima za automatsko kočenje i drugom savremenom tehnologijom bezbjednosti. Uređaj za automatsko kočenje u slučaju nužde može otkriti predmete na putu i ​​zaustaviti ili usporiti vozilo, čime se sudar može spriječiti ili bar ublažiti.

Karlson je rekla da će novo pravilo zahtijevati da uređaji povezani sa sistemom za kočenje mogu da uoče pješake i bicikliste, naročito u mraku. Pogibije pješaka, rekla je ona, porasle su za 53% širom SAD u protekloj deceniji, a dvije trećine pogine kada na njih putničko vozilo naleti od pozadi. Karlson je rekla da će svi automobili morati da mogu da se zaustave i time potpuno izbjegnu naletanje na pešaka brzinom do 60 kilometara na sat.

Stručnjaci za auto-tehnologiju kažu da će postojeći sistemi morati da se poboljšaju da bi zadovoljili te buduće zahtjeve, ali da se to može postići naprednijim softverom, te vozila zato ne bi trebalo da poskupe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.