NavMenu

Vrijednost javnih nabavki u prošloj godini 507 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 07:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MaxxiGo/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna vrijednost javnih nabavki sprovednih u prošloj godini iznosi skoro 507 mil EUR, što predstavlja gotovo udvostručenu vrijednost u odnosu na 2021. godinu, saopšteno je iz Vlade.

Najveći broj nabavki sproveden je putem otvorenog postupka, kao najtransparentnijeg postupka kojim se ostvaruje najveći nivo konkurencije u iznosu od 73,26%.

- Procenat nabavki sprovedenih putem pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje 11,14%, ograničenog postupka 0,40% i jednostavnih nabavki koje su sprovedene kroz sistem 15,20% - navodi se u saopštenju.

U 2022. godini naručioci su zaključili 6.819 ugovora o javnoj nabavci, i to za robe u vrijednosti od oko 261 mil EUR, za usluge 97,65 mil EUR, a za radove 148,28 miliona.

- U sistemu javnih nabavki dominiraju domaći ponuđači sa 91,06% od ukupnog broja ponuđača. Konstatovano je da se, u odnosu na prethodne godine, primjećuje porast učešća inostanih ponuđača. Intenzitet konkurencije, tj. prosječan broj ponuda po postupku javne nabavke iznosio je 3,5 i ima trend rasta u odnosu na prethodnu godinu (3,27) - navedeno je.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila izvještaj o javnim nabavkama za 2022. godinu koji daje jasan pregled ciljeva politike javnih nabavki, zakonodavnog i strateškog okvira, statističkog i analitičkog prikaza podataka o sprovedenim nabavkama u 2022. godini, kao i aktivnosti nadležnog organa u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.