NavMenu

Baojun Yep je kineski električni mini SUV sa cijenom od 10.500 EUR (VIDEO)

Izvor: autorepublika.com Petak, 02.06.2023. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / P. L.)Ilustracija
Propustivši sajam automobila u Šangaju, Baojun Yep je stigao na kinesko tržište. Mini električni SUV se tamo prodaje po nižoj cijeni od prvobitno najavljene, koja sada iznosi 10.500 EUR.

Iako Kina ostaje tržište za velike automobile, mali električni segment se spektakularno razvio poslednjih godina. A specijalista u toj oblasti, SAIC-GM-Wuling, namjerava da nastavi da ubire plodove sa svoja dva brenda, Wuling i Baojun.

Njegov asortiman se brzo širi i sada uključuje jedinstven model: električni mini SUV. Baojun Yep se nužno posmatra kao kopija Suzukija Jimnyja. Njegov stil je snažno inspirisan njime, ali uspijeva da bude još kompaktniji sa manje od 3,40 m dužine. S druge strane, širi je, s obzirom da je mali Japanac porijeklom iz porodice Kei.

Ako je inspiracija očigledna, Yep nije pravi model sa pogonom 4×4 kao Jimny. Zasnovan je na samonosećoj konstrukciji i nema pretenzija na terensku vožnju. Čak i ako bi napadni ili odlazni ugao to mogli da sugerišu. Tačnije, za sad nema pogona na sva četiri točka. Pozadi je smješten električni motor od 50 kW (68 KS) i 140 Nm. Verzija sa pogonom na sve točkove ipak nije isključena.

Baterija je tipa LFP (litijum-gvožđe-fosfatna) i isporučuje je CATL, ima kapacitet od 28,1 kWh, a domet po kineskom ciklusu CLTC dostiže 303 km, što bi odgovaralo približno 240 km po WLTP-u ako bi model došao u Evropu, što je malo vjerovatno.

Kada su objavljene prve informacije o ovom modelu, smatralo se da će cijena da bude oko 13.200 EUR. Yep je na kraju dobio cenu od 10.500 "evropljana". Rat cijenama u Kini je uzrok tome. Po ovoj cijeni, standardna oprema uključuje, na primjer, dva električno podesiva prednja sjedišta, dva ekrana od 10,25 inča, 4G mrežu, klima uređaj sa filtracijom čestica PM 2,5, LED farove.

Opremljenija verzija košta 11.850 EUR između ostalog ima naprednija pomagala za vožnju proizvedena u partnerstvu sa kompanijom DJI, uključujući poluautonomnu vožnju ili pomoć pri parkiranju sa memorijskom funkcijom nivoa 2. Čuveni Car-Watch na zadnjem dijelu je takođe dio toga. Ovaj ugrađeni ekran na vratima prtljažnika (sa bočnim otvaranjem) prikazuje personalizovane ikone i poruke.

Prtljažnik je mali, ali Yep umnožava praktične savjete zauzvrat. Pored više korpi za odlaganje, primjećuje se šipka na instrument tabli koja omogućava da se okače razni dodaci, a tu je čak i skladište u frižideru ispod prednje haube.

S obzirom na veoma pozitivan prijem ovog vozila, trebalo bi da budu i slične ponude drugih kineskih proizvođača u narednim mjesecima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.