NavMenu

Prihodi budžeta u prva četiri mjeseca 797,4 mil EUR, suficit 113,2 miliona

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 07:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/esfera)
U prva četiri mjeseca ove godine prihodi budžeta su iznosili 797,4 mil EUR ili 12,9% procijenjenog BDP-a, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Prihodu su za 117,6 mil EUR ili 17,3% veći u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period 2022. veći za 202,4 miliona 34%.

Kako se navodi u izvještaju Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, u ovom periodu zabilježen je rast gotovo svih kategorija prihoda budžeta. Najznačajnija pozitivna odstupanja zabilježena su kod ostalih prihoda, prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i donacija i transfera.

- Prihodi po osnovu PDV-a do kraja aprila mjeseca naplaćeni su u iznosu od 301,3 mil EUR što je za 28,7 miliona ili 10,5% više u odnosu na planirane i 56,4 mil EUR ili 23% više u odnosu na isti period prethodne godine - navodi se u izvještaju.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 119,9 mil EUR i veći su u odnosu na planirane za 25,5 miliona ili 27%, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine porasli za 49,9 mil EUR ili 71,3%.

- Značajan rast ove kategorije prihoda u odnosu na prethodnu godinu rezultat je prevashodno rasta ekonomske aktivnosti i ostvarenih rezulata privrednih subjekata u prethodnoj godini, poboljšanja poreske discipline, kao i implementacije progresivne stope oporezivanja dobiti - pojašnjeno je.

Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 47,9 mil EUR, što je za 7,1 mil EUR ili 17,5% više u odnosu na planirane. U odnosu na posmatrani period prethodne godine ostali prihodi veći su za 41,4 miliona.

- U okviru ove kategorije prihoda, najznačajniji priliv ostvaren je od usljed prenosa sredstava naplaćenih u okviru impelmetacije projekta ekonomskog državljanstva u iznosu od 34 mil EUR, što je na nivou plana ostvarenja ove kategorije prihoda u dosadašnjem periodu, dok se veće ostvarenje prihoda bilježi po osnovu prihoda od kapitala i naplaćenih novčanih kazni - navedeno je.

Iz Ministarstva finansija saopštili su i da kategorija doprinosa nastavlja kontinuirani rast za obavezno socijalno osiguranje i u aprilu, a ostvareni su na nivou od 147,4 mil EUR što je za 20,3 miliona ili 16% više u odnosu na planirane, odnosno 26 miliona ili 21,4% više u odnosu na uporedni period 2022. godine.

- Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja, ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru - stoji u saopštenju.

U navedenom periodu značajan rast ostvaren je i kod kategorije donacije i transferi koji su ostvareni u iznosu od 38,3 mil EUR, što je u odnosu na plan veće za 22,1 mil EUR i 29,2 miliona u odnosu na uporedni period 2022. Kako je pojašnjeno, rast navedene kategorije prevashodno je rezultat izvršene uplate sredstava od strane EU, a po osnovu direktne budžetske podrške za energetsku efikasnost. Navedena sredstva, shodno finansijskom sporazumu, predstavljaju nenamjenska sredstva koja se mogu koristiti za finansiranje budžeskih potreba.

- Prihodi od akciza bilježe rast usljed prestanka implementacije odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja. Osim toga, značajan doprinos rastu akciza zabilježen je u aprilu kod akcize na duvan i duvanske proizvode, i to u iznosu 8,3 mil EUR, što je rast od 3,5 miliona ili 73,1% u odnosu na isti mjesec prethodne godine - navedeno je.

U periodu od januara do aprila ostvareni prihodi od akciza iznosili su 82,5 mil EUR i veći su u odnosu na planirane za 7,3 mil EUR ili 9,8%, odnosno 6,5 miliona ili 8,6% u odnosu na isti period lani.

- Prihodi budžeta u aprilu su iznosili 255 mil EUR, što je za 57,8 miliona ili 29,3% više u odnosu na plan i 75,4 mil EUR ili 42% više u odnosu na isti mjesec prošle godine - navode iz Ministarstva finansija.

Izdaci budžeta su za prva četiri mjeseca iznosili 684,2 mil EUR ili 11,1% procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 105,3 mil EUR ili 13,3%, dok su u odnosu na isti period lani veći za 43,3 mil EUR ili 6,8%.

- U strukturi ukupne potrošnje, izdaci tekućeg budžeta iznosili su 660,5 mil EUR, što je za 54 miliona ili 7,6% manje u odnosu na plan, dok je kapitalni budžet u periodu od januara do aprila realizovan u ukupnom iznosu od 20 mil EUR, što je na nivou od 32% realizacije plana - pokazuju pdoaci.

Rashodi u aprilu mjesecu 2023. godine iznosili su 205,4 mil EUR i manji su u odnosu na plan 9,6 miliona ili 4,5%, dok su veći za 3,1 mil EUR ili 1,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

- Imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, u posmatranom periodu ostvaren je suficit budžeta u iznosu od 113,2 mil EUR, odnosno na nivou od 1,8% procjenjenog BDP-a. Budžetski suficit u aprilu iznosio je 49,6 mil EUR - zaključuju iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.