NavMenu

Prosječna plata u aprilu 786 EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/stevepb)
Prosječna plata bez poreza i doprinosa u aprilu je iznosila 786 EUR, pokazuju podaci Monstata. Bruto zarada je u istom periodu bila je 978 EUR.

Prosječna neto zarada u aprilu je u odnosu na mart zabilježila je rast od 0,6%, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 11,2%.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2023. godine u odnosu na mart 2023. zabilježile rast od 0,2% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4% - naveli su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sektorima umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 5,%, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 2,1%, zdravstvena i socijalna zaštita 1,8%, trgovina na veliko i na malo; popravka motornih vozila i motocikala 1,7%, te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,6%.

Rast je ostvaren i u djelatnostima stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,6%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,5%, vađenje ruda i kamena 1,4%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje jedan odsto.

U sektorima građevinarstvo i saobraćaj i skladištenje ostvaren je rast od 0,6%, a plate su rasle i u prerađivačkoj industriji 0,3%, uslugama smještaja i ishrane 0,3% i obrazovanje 0,2%.

- Pad prosječne neto plate u aprilu u odnosu na mjesec ranije zabilježen je u sektorima poslovanje nekretninama 5,6%, informisanje i komunikacije 3,1%, ostale uslužne djelatnosti 2,7%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 0,5% i snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,1% - zaključuju iz Monstata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.