NavMenu

Bankrot SAD i dalje moguć - Dio republikanaca se protivi podizanju granice zaduživanja

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 31.05.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / oohhsnapp)Ilustracija
Zakonodavni odbor Predstavničkog doma podržao je predlog o privremenom ukidanju limita da kojeg SAD mogu da se zadužuju i o njemu će se glasati danas u donjem domu američkog Kongresa. Predlog zakona u utorak podržalo je sedam članova odbora, dok je šest bilo protiv, u odboru u kojem većinu imaju republikanci, prenosi Rojters.

Pripadnici desnog krila Republikanske stranke prethodno su saopštili da se protive dvostranačkom predlogu o podizanju granice zaduživanja sa trenutnih 31,4 biliona USD, u trenutku kada ističe rok posle kojeg bi vlada SAD mogla da ostane bez novca za izmirenje obaveza.

Kako republikanci imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 prema 213, moguće je da će biti još članova te stranke koji će glasati protiv zakona, pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mjera mora da bude usvojena u Kongresu do 5. juna, jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo da ostane bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u istoriji SAD, što bi dalje moglo da izazove ekonomske probleme kako u SAD, tako i u svijetu, navodi Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.