NavMenu

Crna Gora može biti filmska destinacija

Izvor: sharemontenegro.me Utorak, 30.05.2023. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Crna Gora ima potencijala da se razvije na polju kreativnih industrija i postane filmska destinacija, ali je neophodno više rada u tom smislu, poručila je ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks sa CIM Foruma.

- Mislim da Crna Gora ima veliki potencijal u kreiranju kreativnih ekonomija. Vaša ekonomija treba da bude raznovrsnija i da ne zavisi samo od turizma. To će uključiti mnogo posla, neće se desiti slučajno. Vaše prelijepo more neće privući filmske stvaraoce. Treba vam infrastruktura i talenti koji sigurno postoje, ali i podrška Vlade - kazala je Medoks.

Dodala je da Crna Gora već ima punu podršku Velike Britanije u razvoju kreativnih ekonomija.

- Velika Britanija je veoma dobar primjer kako je Vlada kreirala prave uslove sa strateškim ciljem stvaranja kreativne ekonomije i srećni smo da dijelimo to iskustvo sa Crnom Gorom - poručila je ambasadroka Velike Britanije.

Da u Vladi ima volje za stvaranjem kreativnog sektora poručio je ministar ekonomskog razvoja i turzma, Goran Đurović.

- Kada pokrećete čeličnu industriju trebaju vam stotine miliona da uložite, a u kreaitvnim industrijama vam trebaju olovka i papir. Mislim da imamo ljude koji mogu donijeti jedan globalan proizvod. Treba da razmišljamo globalno. Potrudići se da kreativna industrija dobije posebno mjesto i da vidimo kako to da finansiramo i promovišemo, jer sam ubijeđen da će se to višestruko vratiti Crnoj Gori - kazao je Đurović.

Na temu kreativne ekonomije i značaja filmske industije, na CIM Forumu su govorili eksperti iz tih oblasti iz Velike Britanije, a uz podršku British Council-a. Dali su odgovor na pitanje kako ohrabriti razvoj kreativnog sektora u Crnoj Gori na osnovu iskustva iz Velike Britanije.

- Imate prelijepu državu sa posebnom kulturom. Imate mnogo mladih koji žele da izraze kreativnost. Treba im stvoriti mogućnosti da se izraze i to je način na koji se stvara kreativni sektor. Morate imati i učešće Vlade, a dolazak ministar pokazuje da ima želje za tim - kaže ekspert iz oblasti kreativnih industrija Džon Njubigin.

Dodaje da je siguran da Crna Gora može biti filmska destinacija.

- Ali ne treba da budete destinacija za inostrane filmove, već za svoje i to je jako važno. Sviđa mi se Kotor, kako može da mi se ne svidi? CIM Forum je fantastična ideja i činjenica da dolaze ljudi iz čitavog regiona je odlična stvar - rekao je Njubigin.

Direktoricu Filmskog centra Aleksandru Božović raduje što je, od vodećih eksperata iz Velike Britanije, dobila odgovore, šta je potrebno da Crna Gora uradi u razvoju kreativnih industrija.

- Treba da shvatimo da ono što je naša posebnost i različitost može da bude naša prednost ne samo na nacionalnom i regionalnom, već na globalnom nivou. Mislim da već jesmo filmska destinacija. Pogotovo što se ovaj panel dešava u okviru CIM Foruma u Kotoru, koji je jedan od najfilmičnijih gradova i nema nikoga ko je došao ovdje, a da nije odreagovao kao naši gosti koji su bili oduševljeni njime - zaključila je Božović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.