NavMenu

Kako pravilno saditi i gajiti lavandu - Trikovi uz koje će ti ova biljka raskošno cvjetati

Izvor: agrosavjet.com Utorak, 30.05.2023. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / tottypics)
Lavanda osvaja prelijepim ljubičastim cvjetovima i aromatičnim mirisom, a stručnjaci donose savjete kako da pravilnom njegom postignete njen raskošan rast.

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa lavanda je mnogima omiljeni izbor za sadnju u vrtu, pogotovo jer je, uz sve svoje prednosti, ova biljka vrlo otporna.

Ali iako se izuzetno lako uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, čak i ona ima neke preduslove koje vrijedi zadovoljiti kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Gdje je najbolje posaditi lavandu

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnogo vlage.

- Svakako izbjegnite sadnju na lokaciji koja je čak i dio dana u hladu jer će se vaša lavanda tu mučiti da opstane - napominje iskusni vrtlar Džek Satklif, a prenosi tportal.hr.

Vrlo je važno i da kod sadnje lavande, ako je to u saksiji, prvi sloj bude drenažni, dakle, šljunak i pijesak, a gornji zemlja, da se voda ne bi zadržavala. Lavanda, naime, voli sušniju klimu i voda koja se zadržava pod njom može je uništiti.

Orezivanje

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suva i nije atraktivna.

Redovnim uklanjanjem ocvalih dijelova obezbijedićete bogatiji rast novih izdanaka. Taj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proljeće kako biste je pripremili za puni cvat u ljeto.

- Kod orezivanja ostavite samo 15 centimetara biljke iznad tla i uklonite sve ocvale dijelove - tvrdi Satklif.

Koliko često zalijevati lavandu

Za razliku od većine vrtnog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalijevanje, a prekomjerne količine vode mogu naštetiti njenom rastu.

Stoga lavandu zalivajte tek kada primjetite da se zemlja potpuno osušila.

Presađivanje i đubrenje

Za najuspješniji rast lavande presadite je svake dvije do tri godine. Tokom tog procesa lavanda nerjetko uvene, ali to je sasvim normalna reakcija nakon koje slijedi još raskošniji cvat.

Za kraj, tokom vegetacije u ljetnjim mjesecima zemlju jednom mjesečno obogatite đubrivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem dijelu godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija

Kompaniji Čevo solar licenca za proizvodnju električne energije

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je podgoričkom preduzeću Čevo solar licencu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. Licenca je izdata na period od 10 godina i važiće so 10. aprila 2034. - Imalac licence je dužan da, ukoliko namjerava da nastavi sa obavljanjem iste djelatnosti i nakon isteka njenog važenja, zahtjev za izdavanje nove licence podnese 60 dana prije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.