NavMenu

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena 1,39 mlrd EUR - Izvoz pao za 2,7%, porasla vrijednost uvoza

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period od januara do aprila iznosila je 1,39 mlrd EUR, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To je, kako su naveli, rast od 13,6% u odnosu na isti period prošče godine.

Izvoz robe imao je vrijednost od 271 mil EUR, a uvoz oko, 1,1 mlrd EUR. U odnosu na isti period lane, izvoz je bio manji za 2,7%, a uvoz veći za 18,4%.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3% i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6% - saopštili su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 161,3 mil EUR, koje čine električna energija sa 155,3 miliona i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 262,6 mil EUR, i to drumska vozila sa 92,4 mil EUR i ostalo.

Najviše robe u prva četiri mjeseca izvezli smo u Srbiju - 65,4 mil EUR. Slijede Bosna i Hercegovina sa 45,3 miliona i Slovenija sa 44,9 mil EUR.

- Srbija je bila i ubjedljivo najveći spoljnotrgovinski partner u uvozu, odakle je stigla roba vrijedna 187,3 mil EUR. Crna Gora je iz Kine uvezla robu u vrijednosti od 130,8 miliona, dok se na trećem mjestu nalazi Njemačka sa iz koje smo uvezli robu vrijednu 107 mil EUR - pokazuju podaci Monstata.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.