NavMenu

Za oko 260 km magistralnih puteva blizu 73 mil EUR - Zatvaranje dionice Kolašin-Mateševo ugrozilo bi održivost auto-puta

Izvor: RTCG Utorak, 30.05.2023. 07:38
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Na putevima čija je rekonstrucija u toku potrebno je uvesti treće smjene, kako bi radovi bili ubrzani, ocijenjeno je emisiji "Naglas" na TVCG. Potpuna obustava saobraćaja na dionici Kolašin - Mateševo, bila bi poraz države i možda bi ugrozila održivost auto-puta, kazao je sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

Šahmanović je podsjetio da su budžetom za ovu godinu predviđena skoro 73 mil EUR za rekonstrukciju i izgradnju oko 260 kilometara magistralnih puteva.

- Mislim da je saobraćajna infrastruktura na visokom nivou i da zadovoljava sve bezbjednosne standarda, ali se na sjeveru građevinska sezona poklapa sa turističkom i to je nešto na šta računamo svake godine - kazao je Šahmanović i dodao da postoji prostor za unapređenje bezbjednosti puteva.

On kaže da je u rekonstrukciji puteva, tamo gdje je bilo moguće uvedena i treća smjena.

Govoreći o rekonstrukciji puta Kolašin - Mateševo, koja je u toku, Šahmanović je naveo da je taj put dodatno oštećen teškim mašinama tokom izgradnje auto-puta, te da je možda i bilo bolje da je rekonstrucija bila planirana i tokom izgradnje dionice auto-puta.

- Vjerujte mi sve razvijene zemlje su prošle kroz ovaj proces - kazao je Šahmanović i dodao da će razmotriti i uvođenje treće smjene na toj dionici.

Podsjetio je da od 1. juna neće biti potpune obustave saobraćaja na putevima koji se rekonstruišu.

- Ukidanje obustave saobraća će da smanji kolone i na nekim mjestima gdje su uska grla moraće da ostanu semafori i to će da smanji gužve - kazao je Šahmanović.

Poručuje i da bi potpuna obustava saobraćaja na dionici Kolašin - Mateševo, kako kaže, bila poraz države.

- Obustava saobraćaja bi bila porazna za nas kao državu i možda bi ugrozilo održivost auto-puta. Mi smo do juče imali promet oko 770.000 vozila i oko 2,8 mil EUR prihoda - kazao je Šahmanović.

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović kaže da je rekonstrukcija puta Kolašin - Mateševo, trebalo da bude završena mnogo ranije. On navodi da auto-put nije završen preko noći i da je neko tada, "slučajno ili ne" zaboravio da treba odraditi i rekonstrukciju priključnog puta Kolašin - Mateševo.

- Iz tog ugla ja ne vidim nikakvu krivicu sadašnje Vlade ili direktora Uprave za saobraćaj. To su stvari koje su zatečene, a neko ih je morao rješavati kada su došle na naplatu... Vlade prije toga su zaboravile da taj put dovedu u stanje koje je trebalo - kazao je Martinović.

Ističe i da su se tokom zime pojavila klizišta, pa se i to moralo rješavati.

- Molim da svi oni koji izvode radove, da ako treba da se radi u tri smjene, da se radi. O tome da li će saobraćaj da se zatvori ili ne to ne odlučuje predsjednik opštine - poručio je Martinović.

- Ako se na ovoj dionici bude radilo u tri smjene nećemo dolaziti u ovakve situacije - kazao je Martinović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, kaže da su radovi na putnoj infrastrukturi u tom gradu završeni.

- Predsjednici lokalnih samouprava su možda negdje i žrtve jedne centralizacije i odlučivanja - kazao je Raičević.

On pojašnjava da se često projekti odrađuju bez konsultacija i znanja predsjednika Opština, kao i da često ne mogu da učestvuju u konsultacijama oko rekonstrucije puteva.

- Mislim da smo svi malo zakazali u dijelu transparentnosti - kazao je Raičević.

Raičević ističe i da je neke radove, bar na primorju, moguće odraditi ranije prije dolaska prvih turista.

- April ili maj je za nas kasno, turistička sezona je ove godine počela ranije... Mene brine da nemamo mehanizme kontrole izvođenja radove, dinamike radova - kazao je Raičević i dodaje da bi trebalo uvesti i treće smjene tokom rekonstrucije puteva.

I on podsjeća da je država nadležna za rekonstrukciju i gradnju magistralnih puteva.

Saobraćajni vještak Igor Radojević kaže da se ne vodi računa o priključnim putevima, koja su rizične tačke na putu.

- Važno je da svi putevi koji se ulivaju u magistralne i regionalne puteve budu takvo organizovani da ima što manje uključenja, da ona budu na bezbjednim mjestima sa adekvatnom signalizacijom - kazao je Radojević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.