NavMenu

Startapi iz Srbije za dvije godine prikupili 325 mil EUR investicija

Izvor: itindustrija.com Ponedjeljak, 29.05.2023. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Srpski startapi prikupili 325 mil EUR investicija, što ukazuje na zrelost i potencijal ekosistema, kažu podaci The State of Adria Tech izvještaja koji je objavio Sillicon Gardens, slovenački VC fond.

Podaci izvještaja obuhvataju investicije za period 2021–2022, i zasniva se na "različitim izvorima, uključujući intervjue, crowdsourcing, i javno dostupne informacije".

Prema njihovim podacima, u Srbiji je trenutno aktivno preko 600 startapa, preko 8 aktivnih razvojnih centara, koji zapošljavaju hiljade ljudi. U top 5 domaćih kompanija, izvještaj izdvaja HTEC, Tenderly, Tempus Finance, Connect The Dots i Flyaway.

Većina od 24 startapa koji su uzeli investiciju u ovom periodu razvija SaaS proizvod (78,3%), dok su najzastupljenije Fintech, Enterprise software, marketinška i regruterska industrija.

U pogledu investicija, dominiraju VC fondovi, sa udjelom u ukupnom broju investicija od čak 87,5%. Međutim, u pogledu vrijednosti samih investicija, VC fondovi imaju udio od 52,9%, dok 38,2% pripada privatnom kapitalu.

Preko polovine svih zabilježenih investicija načinjeno je u pre-seed i seed fazi, dok je ostatak raspoređen na serije A, B, C i tzv. megaserije:

Čak 82% investicija dolazi iz Sjedinjenih Država, i taj kapital otišao je u 42% startapa, dok je na drugom mjestu Evropska unija sa 16% investicija po vrijednosti, koje su raspodijeljene na 38% startapa.

Međutim, kako izvještaj navodi, većina tih investicija zaobilazi Srbiju. Prema zvaničnom sjedištu, startapi se izdvajaju u tri grupe: Sjedinjene Države (25%), Evropska unija (33%) i Srbija (42%), pri čemu startapi sa sjedištem u Sjedinjenim Državama uzimaju najveći broj investicija (56%), potom oni iz Srbije (28%), i na kraju iz Evropske unije (15%).

U poređenju sa ostatkom Adria regiona, slika izgleda drugačije, pa je tako Hrvatska na prvom mjestu sa 1,86 mlrd EUR raspoređenih na 88 investicija, potom Slovenija sa 1,25 mlrd EUR i 209 investicija, te Srbija, sa 325 mil EUR i 24 investicije. Većinu rasta regiona predvode jednorozi, koji su učestvovali sa najvećim brojem investicija i koje izvještaj navodi kao pokretače ekosistema.

Treba imati u vidu da je trenutno istraživanje zasnovano na samo navedene tri zemlje, dok je u planu izrada izvještaja i poređenja ostalih balkanskih zemalja, čime bi se stekla potpunija slika o stanju tehnološkog sektora i startapa u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Finansije

Nastavljen pad stranih investicija - Najviše ulagali državljani Srbije i Rusije

Crna Gora nekoliko mjeseci uzastopno bilježi pad stranih direktnih investicija (SDI), pa preliminarni podaci Centralne banje pokazuju da je ukupan priliv u periodu od januala do kraja jula iznosio 515,79 mil EUR, što je 21,88% manje u odnosu na uporedni period lani. To je, kako je pojašnjeno, rezultat pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga i investicija u kompanije i banke, kao i po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva. - Neto

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.