NavMenu

Potpisivanje ugovora za VE Gvozd u naredne dvije sedmice

Izvor: eKapija Subota, 27.05.2023. 06:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/lukasbieri)Ilustracija
Ugovor za vjetroelektranu Gvozd biće potpisan u naredne dvije sedmice, čime će zvanično i početi projekat izgradnje, najavio je državni sekretar u Ministarstvo kapitalnih investicija.

Kako je naveo na jučerašnjoj sjednici Vlade, konačno su se stvorili preduslovi za potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

- Imali smo malih pravnih peripetija, u pitanju je bila pravna hobotnica ali smo uspjeli da izađemo iz te situacije i da na najbolji način zaštitimo državni interes - kazao je.

Prema njegovim riječima, biće to prvi proizvodni pogon iz oblasti energetike, u državnom vlasništvu poslije 1982. godine.

- Riječ je o vjetroelektrani kapaciteta 54 megavata u vrijednosti od oko 82 mil EUR - kazao je Šahmanovič.

Vlada je na sjednici usvojila informaciju o potrebi zaključenja aneksa ugovora u cilju realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd.

U informaciji se navodi da je preduzeće Green Gvozd iz Podgorice dobilo saglasnost od Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za priključenje VE Gvozd 20. maja 2020. godine, te da je za priključenje vjetroelektrane na prenosni sistem neophodna rekonstrukcija i proširenje TS Krnovo u vlasništvu projektne kompanije Krnovo Green Energy iz Nikšića, kao i izgradnja novog dalekovodnog polja.

- Zbog toga se ukazala potreba za zaključenje aneksa ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo - pojašnjeno je.

Na ovaj načinm, kako stoji u saopštenju Vlade, omogućiće se priključenje VE Gvozd u skladu sa izdatom saglasnošću CGES-a, čime će se ispunjeniti svi pravni uslovi za početak gradnje ovog izuzetno značajnog energetskog objekta.

- U tom smislu, Vlada je prihvatila aneks broj 8 ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane i ugovor o regulisanju prava i obaveza - dodali su.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.